Index Vakbarát Hírportál

Törökország elkezdte kitoloncolni az Iszlám Állam elfogott dzsihadistáit

2019. november 11., hétfő 11:57

Ahogy azt múlt héten bejelentette Süleyman Soylu török belügyminiszter, hétfőn valóban megkezdték a Törökországban fogva tartott dzsihadisták kitoloncolását. Az MTI híre szerint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet egyik amerikai állampolgárságú harcosát hétfő reggel küldte vissza Törökország az Egyesült Államokba, közölte Ismail Catakli török belügyminiszter-helyettes. A szóvivő az Andalou állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: hétfőn két további visszatoloncolás várható, további hét német származású dzsihadista utaztatási tervét pedig már előkészítették, őket november 14-én, csütörtökön küldik haza. 

 A belügyminiszter november elején jelentette be, hogy Ankara vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam elfogott külföldi katonáit. „Nem vagyunk szálloda senki dzsihadistái számára" – fogalmazott Soylu, aki egyben felelőtlenségnek minősítette, hogy számos európai ország megtagadta a terrorizmussal gyanúsítottak visszafogadását, megfosztva őket állampolgárságuktól. A török belügyminiszter később leszögezte: a hontalanná vált dzsihadistákat is visszaküldik származási országukba. Soylu elmondása szerint az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban.

A török hadsereg október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában az Ankara által terrorszervezetként kezelt kurd erők ellen. Az offenzíva során a török erők elfogtak 287 korábbi dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurdok által felügyelt börtönökből.

Rovatok