Index Vakbarát Hírportál

Terroristák segítőit ítélték halálra Bangladesben

2019. november 27., szerda 19:17

Halálra ítélték Bangladesben azt a hét iszlamista merénylőt, akiknek közük volt ahhoz a 2016-os támadáshoz, amely során a főváros diplomatanegyedében két étteremben, 22 túszt öltek meg – írta a BBC. A 12 órás akciót csak 13 túsz élte túl.

A dakkai merénylet 16 áldozata külföldi volt, ez volt az országban a legvéresebb terrorista akció. A rendőrökkel vívott tűzharcban a támadók meghaltak – és több rendőr is életét vesztette –, a bíróság elé nyolc olyan személy állt, akiknek az iszlamista csoporthoz és az akció kiterveléséhez volt közük. 

Hét halálos ítélet, egy felmentés

A 12 órás bírósági tárgyaláson a hét halálos ítéletet azokra szabták ki, akik fegyverrel látták el a támadókat. Egy vádlottat felmentettek. A terrorista támadást az Iszlám Állam vállalta magára, a hatóságok azonban nem fiókszervezetre, hanem teljes egészében helyi csoportra gyanakodtak, amely ellen hajtóvadászat indult Bangladesben, likvidálva az akció főszervezőjét is.

A férfiak, akik a hatóságok szerint a Bangladesi Mudzsahedek Szövetsége (JMB) tagjai, „Allahu akbar” felkiáltással vonultak ki a tárgyalóteremből.  Az ítélet nem jogerős, a kötél általi halálra ítéltek ügyvédje jelezte, fellebbezni fognak.  

Rovatok