Index Vakbarát Hírportál

Netanjáhu: Lehet, hogy a belga légierő bombázott az éjjel

2020. február 14., péntek 11:16 | aznap frissítve

Csütörtök éjjel megérkezett Szíriába a menetrendszerű izraeli légicsapás: Ezúttal a damaszkuszi reptérre érkező iráni lőszerszállítmányt röpítették a levegőbe a Golán-fennsík és Dél-Libanon légteréből kilőtt rakéták.

A londoni székhelyű, a szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén megbízható értesülésekkel rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet szerint a Teheránból légi úton érkező lőszert összesen öt raktárba porciózták szét, de a légicsapásban mind az öt létesítmény megsemmisült, és életét vesztette a szíriai hadsereg három katonája, illetve az Aszad-rezsim mellett harcoló iráni Forradalmi Gárda négy tagja is.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a szíriai célpontok elleni támadás hírét, összhangban azzal a többéves gyakorlattal, amely szerint az ilyen külföldi célpontok elleni műveleteket Jeruzsálem rendszerint nem erősíti meg, és nem is cáfolja (a kivételek elsősorban a választási kampányok környékén szaporodnak meg) . Azonban Izrael nem rejti véka alá, hogy a szíriai polgárháború kitörése óta már több száz légicsapást mért Szíria területén belül, Benjamin Netanjáhu miniszterelnök a haifai rádiónak például péntek reggel azt a kikacsintós nyilatkozatot tette, hogy

Nem tudom, mi történt az éjjel. Talán a belga légierő bombázott.

Izrael a menetrendszerű légicsapásokkal Irán szíriai befolyását próbálja visszanyesegetni. A zsidó állam megsemmisítésével fenyegetőző Irán egyik fő törekvése, hogy a szövetségesei által ellenőrzött területeken keresztül minél nagyobb és fejlettebb irányítórendszerekkel rendelkező föld-föld és föld-levegő rakétákkal lássa el az Izraelt Libanonból fenyegető Hezbollah síita terrorszervezetet, illetve minél jobban felfegyverezze az izraeli-szír határhoz közel állomásozó síita milíciákat. A szövetséges milíciáknak szánt szíriai fegyverszállítmányok egyik útvonala Teheránból a baráti Irakon keresztül a damaszkuszi reptérre vezet. Azonban ez az útvonal mindig is kockázatos volt, az elmúlt évekből több olyan szállítmányról tudunk, melyeket a damaszkuszi reptéren semmisítettek meg.

Izrael legutóbb egy hete hajtott végre légicsapást Szíria területén, akkor 23 ember halt meg, köztük három iráni. A múlt heti incidensnél az Aszad-rezsimet komoly katonai kontingenssel támogató, ám az izraeli légicsapásoknak zöld utat adó Oroszország azzal vádolta Izraelt, hogy támadásával veszélyeztetett egy utasszállító repülőgépet. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a mostani támadás idején a szíriai légtér üres volt, az adott időpontban nem voltak utasszállítók a levegőben.

(MTI, Times of Israel)

Rovatok