Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea két rakétával indította a 2020-as kísérleteket

2020. március 2., hétfő 09:23

Két azonosítatlan rakétát indítottak Észak-Korea keleti partjairól a Japán-tenger felé, ez az ország első fegyvertesztje az évben, közölte a dél-koreai hadsereg alapján a BBC. Észak-Korea tavaly májusban, 18 hónapnyi szünet után kezdte újra a rakétakísérleteket, az utolsó tavaly decemberben történt, akkor azonban csak egy rakétahajtóművet próbáltak ki.

A dél-koreai hadsereg az első 2020-as tesztek után folyamatosan figyeli a légteret, és készenlétben állnak. A lövedékek indítása egyébként pár nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea közölte: a koronavírus terjedése miatt elhalasztják a közös hadgyakorlatot, ami felbőszítette Észak-Koreát. 

Kim Dzsongun 2020 elején közölte, hogy nem szünetelteti tovább nukleáris rakétakísérleteit,  és egyúttal közölte, hogy a világ a közeljövőben egy új, stratégiai fegyver szemtanúja lehet.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között megszakadtak az atomprogramról zajló tárgyalások, és hiába küldött születésnapi üdvözletet Tump Kim-Dzsongunnak, ez kevés lesz ahhoz. hogy újrakezdjék a tárgyalásokat. Kim Gegvan, az észak-koreai külügyminisztérium tanácsadója szerint csak akkor van esély a tárgyalások újrakezdésére, ha az Egyesült Államok elfogadja Észak-Korea követeléseit.

Kim Dzsongun és Trump 2018 júniusában Szingapúrban, utána pedig 2019 februárjában Hanoiban tartott csúcstalálkozót, majd június végén egy villámtalálkozójuk is volt a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Ennek ellenére zsákutcába jutottak a két ország között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalások.

Az észak-koreai külügyi tanácsadó szerint az Egyesült Államok becsapta Észak-Koreát a 2018. évi szingapúri csúcstalálkozó óta ezért Észak-Korea számára elvesztegetett időnek nevezte az azóta eltelt másfél évet. Kim Dzsongun január elsején vádolta meg azzal az Egyesült Államokat, hogy önös érdekből megmakacsolta magát a nukleáris fegyverekről kezdett tárgyalásokon. Az észak-koreai vezető ekkor azt is közölte: országa rövidesen új hadászati fegyvert fog bemutatni a világnak, amellyel fokozza elrettentő erejét az amerikai "gengszter stílusú" szankciókkal és nyomással szemben.

Rovatok