Index Vakbarát Hírportál

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból

2020. március 10., kedd 12:22 | aznap frissítve

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ausztriában jelenleg 158 igazolt koronavírusos esetet tartanak nyilván, Olaszországban több mint 9100 fertőzött van és 463-an haltak meg.

A rendelkezés értelmében Olaszország felől nem utazhat be az, akinek nincs érvényes orvosi igazolása arról, hogy nem fertőzött koronavírussal - írja a Die Presse. Az osztrák állampolgárok hazatérhetnek, de két hétre otthoni karanténba kell vonulniuk. Az Olaszországba irányuló vonat- és repülőjáratokat leállítják. 

Legkésőbb jövő hétfőig be kell zárnia minden osztrák egyetemnek. Ahol lehet, online kell megtartani az órákat. Az általános- és középiskolák bezárását az események fényében később mérlegelik. Ehhez alaposan át kell gondolni az iskolák ellátási, gondozási kötelezettségét, tehát azt, hogy mi legyen azokkal a gyerekekkel, akikkel szüleik nem tudnak otthon maradni. (Olaszország után nemrég Románia operatív törzse rendelte el március 11. és 22. között az iskolák bezárását. Hasonló lépéseket tettek Szlovákiában Pozsonyban és Dunaszerdahelyen vagy Ukrajnában is). 

Ausztriában megtiltják az 500 főnél nagyobb kültéri- és a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket április elejéig. A rendelkezés betartására a rendőrség felügyel. A sportrendezvényeket nézőközönség nélkül bonyolíthatják le a szervezők.  

Néhány hónapra meg kell változtatnunk eddig megszokott életvitelünket

- mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Sebastian Kurz arra biztatta az országban működő vállalkozásokat, hogy segítsék elő, hogy munkavállalóik távmunkában dolgozhassanak otthonról. Az osztrákoktól azt kérik, hogy kerüljék a tömeget, és egy időre szokjanak le a kézfogásról egymás üdvözlésekor.

Az osztrák kancellár külön kérte, hogy mindenki az idős emberek védelmére koncentráljon. Kurz azt mondta: az eddigi tapasztalatok szerint az új koronavírus legfőbb terjesztője a 14-30 éves korosztály, mert nekik vannak a legkiterjedtebb társadalmi kapcsolataik. Ezért kell ennél a korosztálynál korlátozásokat bevezetni: 

Minél kevesebb a társadalmi érintkezés, annál jobb a kórházaink felszereltsége. 

Ausztriában az igazolt koronavírusos esetek közül 43-at Bécsben, 39-et Alsó-Ausztriában, 27-et Tirolban regisztráltak.

Az olasz kormány hétfőn jelentette be, hogy az egész országot lezárják. Az iskolák bezárását már korábban elrendelték. A tömegközlekedés működik, munkába járni lehet, de tilos lesz minden nyilvános esemény, bezárnak a mozik, konditermek, diszkók, el kell halasztani a temetéseket, esküvőket, és elmarad minden sportrendezvény.

Rovatok