Index Vakbarát Hírportál

Együttműködésre kényszerítené Netanjahut az új izraeli kormányfőjelölt

2020. március 16., hétfő 13:29

Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét bízta meg Izraelben a kormányalakítással Reuven Rivlin államfő hétfőn, írja az MTI.

11 hónap alatt harmadszor tartottak parlamenti választásokat Izraelben március 2-án, és bár harmadszorra is Benjámin Netanjahu pártja nyert, nem tudtak önnállóan kormányt alakítani, három hely ugyanis hiányzott a többséghez.  

Így a 120 tagú törvényhozási testület (kneszt) döntött arról, hogy ki alakítson kormányt.

61 képviselő a választáson második helyen végző Kék-fehér párt vezetőjére szavazott, míg Netanjahut 58-an javasolták, egy képviselőnő pedig egyik jelöltet sem ítélte megfelelőnek.

A helyi törvények szerint a kormányfőjelöltnek 28 nap alatt kell létrehoznia a kabinetet, amit az államfő újabb két héttel meghosszabbíthat. Ganz viszont azt ígéri, mindent elkövet, hogy "napokon belül hazaszerető széles kormány álljon fel".

A Ganzot támogató 61 képviselő első lépése az lesz, hogy új házelnököt választanak, Juli Edelstein helyett a Kék-fehérhez tartozó Meir Kohent szeretnék ebbe a tisztségbe helyezni. A Likud párthoz tartozó Edelstein viszont bejelentette, hogy nem kíván megválni székétől, és megpróbálja megakadályozni ezt a lépést. Helyi jogi szakértők szerint ugyanakkor legfeljebb késleltetni tudja leváltását a koronavírus miatti korlátozásokat kihasználva. 

Beni Ganz egységkormányt szeretne létrehozni Netanjahuval és a Likuddal. Két törvényjavaslattal kényszeríteni engedményekre Netanjahut, aki az előző választási fordulóban mereven ragaszkodott azon álláspontjához, hogy a jövendő Likud-Kék-fehér rotáció esetén elsőként ő legyen miniszterelnök. 

Az egyik ilyen javaslat, hogy a jövőben megtiltanák, hogy olyan politikus kaphasson kormányalakítási felkérést, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség. Ha ezt elfogadja a parlament, akkor ha lesznek is negyedik választások, azokon már nem indulhat a jelenlegi átmeneti kormány élén álló miniszterelnök, Benjámin Netanjahu. 

A másik tervezet szerint a miniszterelnök kormányzati idejét két országgyűlési időszakra maximalizálják, vagyis egy politikus legfeljebb csak kétszer lehessen kormányfő.

Rovatok