Index Vakbarát Hírportál

Egy divattervezőhöz köthető az uruguayi esetek fele

2020. március 20., péntek 07:37

Az egész országra kiterjedő karantén lesz érvényben március 31-ig Argentínában – jelentette be Alberto Fernández argentin elnök. Fernández közölte, hogy

március végéig a polgárok kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat.

A tilalom nem vonatkozik az orvosokra, ápolókra, rendőrökre, élelmiszer-, gyógyszer- és olajipari dolgozókra, ők bejárnak majd a munkába, írja az MTI.

Az elnök szerint közegészségügy veszélyeztetése címén felelősségre vonhatják azokat, akik indokolatlanul tartózkodnak otthonaikon kívül. A karantén betartására rendőrjárőrök fognak ügyelni.

Jelenleg Argentínában 128 koronavírussal fertőzöttről tudnak a hatóságok, és eddig hárman haltak bele az újfajta kórokozó előidézte Covid-19 nevű betegségbe.

Argentína más latin-amerikai országokhoz hasonlóan a minap zárta le határait (munkatársunk nem egyszerűen, de még éppen haza tudott jönni Patagóniából), két hétre felfüggesztette az oktatást az iskolákban, de a hatóságok eddig csak kérték a polgárokat, hogy maradjanak otthon, nem rendeltek el kötelező lakhelyelhagyási tilalmat.

Ugyancsak csütörtökön a latin-amerikai országok nagyobb légitársaságai – a többi között a chilei LATAM, a kolumbiai Avianca, a mexikói Aeroméxico és a panamai Copa Airlines – jelentős mértékben korlátozták a nemzetközi repülőjáratok indítását és fogadását, Panama és Kolumbia pedig egy hónapig tartó általános utazási tilalmat rendelt el. Ecuadorban csütörtökön blokád alá vontak egy repteret, nem tudott leszállni két európai utasszállító szerdán Guayaquilban. A két repülőgép feladata az Ecuadorban ragadt holland és spanyol állampolgárok hazamenekítése lett volna.

Egyetlen divattervezőhöz köthető az uruguayi esetek fele

Az Argentínával szomszédos Uruguayban eközben egy divattervezőt tesznek felelőssé az országban terjedő járványért, miután Carmela Hontou 57 éves divattervező március 7-én már lázasan repült haza Spanyolországból, majd miután 84 éves édesanyjával ebédelt, majd elment egy 500 fős esküvőre pár órával a hazaérkezése után. Másnap szintén egy társasággal töltötte az idejét, ebédelni ment, írja a The Guardian. Az esküvő 500 vendége közül 44 betegedett meg ezután (az országban jelenleg 94 diagnosztizált fertőzöttről tudnak).

Amikor egy riporter arról kérdezte, nem gondolta-e, hogy nem igazán tanácsos tömegbe mennie, miután hazaérkezett Spanyolországból, Hontou felelte, hogy ez nevetséges, hiszen milyen sokan ültek azon a repülőn. 

Az Infobae argentin lapnak nyilatkozva Hontou elmondta, hogy egy korábbi, januári madridi útja során belázasodott, ezért felhívta az orvosát. Amikor azonban elmondta, hogy 41 fokos láza van, és megpendítette, esetleg nem lehet-e koronavírusa, az orvosa nem tulajdonított jelentőséget ennek. Ő viszont aggódott a fertőzés miatt, ezért február 22-én, amikor Madridból Uruguayba repült, maszkot viselt a repülőn. A nőt meglepte az ellene irányuló támadás. 

Azt mondják, egy terrorista vagyok, aki behozta a vírust azért, hogy mindenkit megöljön.

Hontou ellen Uruguayban vádat emelhetnek fertőző betegségek terjesztéséért. Már a fiai ellen is folyik eljárás, mert meglátogatták a karanténban anyjukat. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok