Index Vakbarát Hírportál

Meredeken emelkedik az igazoltan fertőzöttek száma Belgiumban és Hollandiában

2020. március 23., hétfő 13:57

Németország

Németországban hétfő délelőtt 24 873 volt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 2509-cel – 11,2 százalékkal – több az egy nappal korábbi 22 364-nél. Szintén 15 százalék alatti növekedést jegyeztek péntekről szombatra és szombatról vasárnapra, míg korábban napokig egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli mértékű emelkedést regisztráltak.

Egyelőre nem tudni, hogy a növekedési ütem lassulása minek tulajdonítható. Az egyik lehetőség, hogy megmutatkoznak az emberek egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatainak csökkentésére irányuló korlátozások hatásai. Egy másik lehetséges magyarázat szerint erre majd csak később, március vége felé lehet igazán számítani, és az ütem csökkenése csupán abból adódik, hogy a helyi egészségügyi hatóságok a hétvégén kevésbé összpontosítanak az adatok továbbítására, mint nincs elég munkatárs szolgálatban.

A német pénzügyminiszter mindenesetre hétfőn azt mondta: megduplázzák az intenzív ágyak számát, hogy felkészüljenek a robbanásra. 156 milliárd eurónyi kiegészítést használnak fel a védekezés során. Olaf Scholz hozzátette: a kormány szeretné minimalizálni a lakosság bevételkiesését. Hozzátette: az önkéntes karanténba vonult Angela Merkel jól van, otthonról dolgozik. 

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös járványügyi irányelvei alapján hétfőtől országszerte tovább korlátozzák az emberek közötti fizikai kapcsolatokat, hogy feltartóztassák a főként cseppfertőzéssel terjedő vírust. Az új szabály szerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel közös háztartásban él. Bajorország kormánya még szigorúbb, a hét végén bevezetett szabálya szerint csak a közös háztartásban élők lehetnek együtt közterületen, írja az MTI. 

Belgium

Az országban a hétfői adatok alapján egy nap alatt több mint 340-en kapták el a betegséget, ezzel 3743-an vannak a nyilvántartott fertőzöttek. Számuk az elmúlt tíz napban meredeken emelkedett, és több mint a tízszeresére nőtt az országban. Az elmúlt 24 órában 13-an elhunytak, így összesen már jelenti, hogy 88-an haltak bele a betegségbe. Kórházi ellátásban 1643-an részesülnek, közülük 290-en vasárnap óta kerültek kórházba, 322 beteget pedig intenzív osztályon ápolnak. Gyógyultan 340-en hagyhatták el a belga kórházakat.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter vasárnap közölte, hogy újabb 759 kórházi férőhelyet létesítettek a koronavírussal megbetegedettek számára. A pótágyak elhelyezésével ez idáig összesen 2650 ágy áll a betegek rendelkezésére a belga kórházak intenzív osztályain, ebből jelenleg 621 üres.

Hollandia

Hollandiában a pénteki adatokhoz képest jelentősen, közel kétezerrel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Hétfői adatok szerint 4204 beteget tartanak nyilván. A járvánnyal összefüggésben a hétvégén több mint százan meghaltak, ezzel 179-re emelkedett a megbetegedésben elhunytak száma. Ez idáig mindössze ketten gyógyultak fel.

Luxemburg

Hétfői adatok szerint Luxemburgban a hétvégén mintegy háromszázan betegedtek meg, 798 fertőzöttet ápolnak. Megkettőződött, nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma, és hatan felgyógyultak a Kínából kiindult vírus okozta betegségből.

Franciaország

Az országból új halálesetről nem, ám fertőzöttekről érkezett hír: 463 személynél mutatták ki hétfőre a koronavírus jelenlétét. A fertőzésben eddig 674 fő halt meg.

A francia parlament vasárnap este elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, melynek értelmében két hónapos egészségügyi rendkívüli állapotot lehet kihirdetni a koronavírus-járvány idejére. Az egészségügyi rendkívüli állapot a törvény életbe lépését követően két hónapig van érvényben, de a kormány a határidő letelte előtt rendelettel is véget vethet neki.

Az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a kis- és középvállalatok támogatását célzó intézkedések megtételére is, és a helyhatósági választások eredetileg március 22-re tervezett második fordulójának elhalasztására. Az első fordulót két hete vasárnap megtartották.

Emmanuel Macron és más francia vezetők arra kérték a lakosságot és a vezetőket, hogy vállaljanak szolidaritást a nemzetekkel, így a nagy francia divatházak, mint a Gucci vagy az Yves Saint Laurent felvállalták, hogy hamarosan arcmaszkokat és orvosi köpenyeket gyártsanak. A Kering vállalat egy közleményben azt írta: a maszkok a legszigorúbb egészségügyi előírásoknak megfelelően készülnek majd. A cég további 3 millió maszkot is adományoz Franciaországnak, amit Kínából vásárolt. A Gucci körülbelül 1,1 millió maszkot és 55 000 kórházi köpenyt készít majd a következő hetekben, írja a The Guardian.

Spanyolország

Az országban a hét közepére számítanak a vírus tetőzésére, úgy kalkulálták, hogy noha új eseteket azután is lesznek, csökkenő tendenciát mutatnak majd a számok. Spanyolországban hétfőre 4300 új megbetegedést és több mint 400 új halottat regisztráltak, jelenleg a negyedik legfertőzöttebb ország Kína, Olaszország és az Egyesült Államok után. Spanyolországban meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotot, ami így április 11-ig is eltart majd.

(Borítókép: A vírus terjedésének megállításához ad útmutatót egy amszterdami hirdetőtábla a városközpontban 2020. március 18-án. Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

Rovatok