Index Vakbarát Hírportál

Hiába fizetné be a 800 eurót, nem biztos, hogy felfér a gépre

2020. március 28., szombat 23:23

Március közepe után folyamatosan zárták le a távoli országok reptereit, számos repülőtársaság egymás után törölte a járatait. Sok magyar rekedt kint Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, számukra egyetlen remény maradt a hazajövetelre, az úgynevezett repatriációs járat.

A repatriációs járatokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezi. Az Index kérdésére elmondták: folyamatosan dolgoznak azon, hogy a külföldön rekedt magyarokat hazahozzák. Ahhoz, hogy tudják, hány emberrel, hány országban kell számolni, az egyes országok konzuli regisztrációi alapján elkészítették a külföldön rekedt magyarok listáját. Pontos számokat kérdésünkre nem árultak el, mindössze annyit, hogy ezen a héten 3700 magyart sikerült hazahoznunk.

Azt is lehet tudni, hogy Észak-Amerikában (az Egyesült Államokban és Kanadában) még mindig több száz magyar van kint, értük a jövő héten megy két saját, magyarországi mentesítő járat, összesen 460 hellyel - erről nemrég Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be.

Közép- és Dél-Amerikában valószínűleg kisebb számban ragadtak kint magyarok, őket várhatóan más módszerrel hozzák haza.

A Külügyminisztérium azt írta, hogy ahol teljes zárást rendeltek el (mint számos dél-amerikai országban), ott megvizsgálják, hogy bármely európai ország küld-e járatot, ha igen, van-e azon szabad hely. Ezzel fog érkezni valószínűleg olvasónk is, aki most Buenos Airesben, kijárási tilalomban tengeti napjait. 

Mint írta, kapott egy e-mailt a konzulátusról, miszerint az osztrákok március 31-én indítanak a városból egy repatriációs járatot. Igaz, még nem kaptak engedélyt az argentin hatóságoktól, de arra az esetre, ha sikerül elindulniuk, nagyon korlátozott helyet ajánlottak fel a többi EU-tagállamnak.

Ezért olvasónkat felveszik az összesített listára, de nem tudják garantálni, hogy biztosan sikerül elutazni ezzel a lehetőséggel. A jegyár 800 euró (286000 forint) lenne, de szerencsére elég utólag megtéríteni. Ha a repülőgép nem jön Budapestig, hanem más európai országba érkezik, a külügy megszervezi a hazajutást további repülővel vagy busszal.

Mint közölték, ahol nagy területen vannak szétszórva magyarok, ott, ha szükséges, regionális csomópontot hoznak létre, vagyis kijelölnek egy központi helyet, ahonnan el tudják őket hozni. Azt is figyelik, hogy uniós szervezésben hova indul repülő, ehhez javaslatokat is tesznek.

Persze, van, aki úgy döntött, nem akar hazajönni Magyarországra a járvány ellenére sem. Egy magyar túrázó lány, akit sokezren követnek Female Yeti nevű közösségi oldalán, azt írta bejegyzésében:

Rájöttem nem akarok másokat esetleg veszélyeztetni sok utazással, valamint látom, hogy egy jó ideig sem Európában, sem máshol sincs sok esélyem munkára. 

A lány egy chilei barátjánál maradt Patagónia déli részén. De hiába él egy túraparadicsom mellett, a túrautakat lezárták, éjszakai kijárási tilalom van az országban. Mint napi tevékenységéről írja:

pár napig egész nap néztem a híreket, aztán rájöttem sokkal építőbb jellegű, ha a fehér zoknis szandimat nézem. 

Nemrég számoltunk be egy fiatal magyarról, aki munkahelyén, egy óceánjárón ragadt, és most éppen valahol Valparaiso és San Diegó között hajózik. Csak remélni tudja, hogy április elején partra szállhat.

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, világszerte számos magyar állampolgár ragadt majdnem vagy teljesen különböző távoli országokban. Lapunk újságírója  Patagóniából menekült izgalmas úton. Marokkóban több mint 140 magyar állampolgár hazajutása vált kétségessé,  lehetetlen volt jegyet szerezni a repülőjáratokra.

A külügyminisztérium információi szerint Indiában, Nepálban, Srí Lankában, Bangladesben és a Maldív-szigeteken körülbelül 150 magyar állampolgárról tartózkodik még.  Az Indexnek egy Nepálban ragadt magyar nyilatkozott, aki elég kilátástalannak érzi a helyzetét. 

Rovatok