Index Vakbarát Hírportál

Amerikai tisztifőorvos: Ez lesz a mi Pearl Harborunk, a mi 9/11-ünk

2020. április 5., vasárnap 23:01

A koronavírus-járvány miatt kemény hetet jósol az Egyesült Államoknak az amerikai tisztifőorvos, Jerome Adams.

Sok amerikai életében ez lesz a legszomorúbb és legnehezebb hét. Ez lesz a mi Pearl Harborunk, a mi szeptember 11-ünk. Szeretném, hogy megértsék az amerikaiak: bármennyire is kemény hét elé nézünk, ott van a fény az alagút végén

– nyilatkozta Adams vasárnap. 

Az amerikai egészségügyi szakértők szerint valóban a következő egy-két hét lehet a legfontosabb a járvány elleni harcban az Egyesült Államokban, ahol már messze a legtöbb regisztrált eset van.

Vasárnapra húszezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ezzel összesen 332 ezer fertőzött van. Az újabb halálesetekkel már 9500 áldozata van a járványnak az országban.

Donald Trump amerikai elnök is utalt arra hétvégén, hogy a következő hét nehéz időszak lesz, és sokan fognak meghalni. A Fehér Ház válságstábja korábban azt jósolta, hogy akár 100-250 ezer amerikai áldozata is lehet a járványnak. 

A Fehér Ház koronavírus elleni harcát koordináló csapat vezetője, Dr. Deborah Birx elmondta, hogy a következő héten várhatóan a gócpontokban lesz magas a halálozások száma. Ilyen gócpontnak számít New York és Louisiana állam, valamint Detroit. 

A járvány elleni harc egyik legfontosabb része lenne, hogy otthon maradjanak az amerikaiak, azonban még mindig van kilenc olyan állam, ahol nem rendeltek el kijárási korlátozást. Emiatt egyre többe úgy gondolják, hogy Trump elnöknek kellene elrendelnie ezt szövetségi szinten.

Adams tisztifőorvos szerint a legfontosabb most az lenne, hogy minden egyes amerikai megértse, mit kell tennie ebben a helyzetben. „Az ország 90 százalékának otthon kell maradnia. Még abban a kilenc államban is a legtöbb embernek” – mondta Adams, aki tiszteletben tartja, hogy a kormányzók azokban az államokban még nem hozták meg ezeket a döntéseket, de azt kéri tőlük, hívják fel az emberek figyelmét az otthonmaradás fontosságára. „Csak adjanak nekünk időt, egy hetet, egy hónapot, bármennyit” – mondta a tisztifőorvos.  

(CNN, USA Today)

Rovatok