Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan nincs koronavírus Észak-Koreában, de elfogadták a koronavírus elleni csomagot

2020. április 13., hétfő 10:19

Rövvidel azután, hogy Kim Dzsongun jelentős mértékben átalakította az ország vezetését – leváltva a döntéshozók mintegy harmadát, és új lehetőséget adva húgának, Kim Jodzsongnak –, vasárnap gyors szavazással el is fogadtak egy gazdasági és egészségügyi csomagot a koronavírus elleni harc jegyében, annak ellenére, hogy a hivatalos közlések szerint Észak-Koreában még nincs jelen a vírus.

A vasárnapi szavazáson, melyen egy gazdaságélénkítő csomag elfogadás mellett arról is döntöttek, hogy 2019-hez képest 7,4%-kal többet költenek az egészségügyre, nem vett részt Kim Dzsongun, ám az állami hírügynökség, a KCNA nem közölte, hogy miért maradt távol a vezető.

Észak-Koreában a hivatalos közlések szerint továbbra sincs elismert koronavírusos beteg, az intézkedések terén is csak annyit hoztak, hogy Kínából beérkező embereket karantén alá helyezik. A WHO április 8-i közlése szerint április 2-ig 700 embert teszteltek koronavírusra Észak-Koreában, és 500 embert helyeztek karanténba.

A Kim Dzsongun vezette ország egyike annak a 15-nek, ahol még nem jelent meg a koronavírus, vagy nem ismerik el annak jelenlétét.

Rovatok