Index Vakbarát Hírportál

WHO: Ez a vírus tízszer halálosabb, mint a H1N1 volt 2009-ben

2020. április 13., hétfő 20:16

Az országokban gyűjtött adatok alapján egyre világosabb képünk van az új koronavírusról, viselkedéséről, feltartóztatásának módjairól. Tudjuk, hogy a Covid-19 betegség gyorsan terjed és tudjuk, hogy halálos: tízszer halálosabb, mint a 2009-es világméretű influenzajárványért felelős vírus.

- mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján az MTI szerint. 

Melyik 2009-es vírusról beszélt?

A 2009 áprilisában felfedezett H1N1/09 vírus a sertésinfluenza, madárinfluenza és emberi influenza génjeit egyaránt tartalmazta. A járvány Mexikóban kezdődött hónapokkal azelőtt, hogy hivatalosan hírt adtak róla. 2010. január 3-ig a WHO 12 800 megerősített halálesetet tartott nyilván, a valós szám valószínűleg magasabb lehet.

Gebrejeszusz elmondta még, hogy a járvány gyorsan terjed, de csak lassan lehet megfékezni. Ezért a különböző korlátozásokat is lassan lehet csak feloldani, miután meglépték a szükséges közegészségügyi lépéseket. A betegség terjedését teljesen pedig csak egy hatékony oltással lehetne megakadályozni.

A szervezet hétfőn egy közleményt is kiadott, még korábban arról, hogy a BCG-oltásról még nem tudható, hogy tényleg jelent-e extra segítséget a mostani vírus ellen. 

A WHO egy hete azt emelte ki, hogy lényegesen több szakképzett ápolóra lenne szükség.

Nővérek, dajkák, és más egészségügyi dolgozók nélkül az egyes országok nem tudnák megnyerni a járványok elleni küzdelmet. (...) A Covid-19 elleni küzdelmünk ismét megmutatta, mennyire nélkülözhetetlen az ápolószakma a társadalom és mindannyiunk számára. (...) A rendkívüli helyzettel és a legnehezebb munkakörülményekkel dacolva a nővérek az európai térségben, de szerte az egész világon bátorsággal, együttérzéssel és szakértelemmel szembesültek a kihívásokkal. A legnagyobb köszönetet és tiszteletet érdemlik ezért.

Fentieket a szervezet európai igazgatója, Hans Kluge mondta. Kluge egyúttal arra szólította fel a kormányokat, hogy fordítsanak több pénzt az ápolószemélyzet bővítésére, kiképzésére és a továbbképzésükre.

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses) ügyvezető igazgatója, Howard Catton pedig arról beszélt, az ápolók hiánya emberéletekbe kerül a járvány idején.

A halálozási arányok ott a legmagasabbak, ahol kevés a nővér és az ápoló.

Rovatok