Index Vakbarát Hírportál

Már az is jó eredmény, ha sikerül húszezer alatt tartani az elhunytak számát Nagy-Britanniában

2020. április 14., kedd 11:18

A kedden ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a 12 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium keddi közleménye szerint az elmúlt 24 órában 778 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, írja az MTI.

Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 717, két nappal korábban 737, a három nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt. Az egy napon belüli 980 haláleset volt eddig a legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta. Eddig 12 107-en haltak meg a vírus okozta betegségben Nagy-Britanniában.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója szerint,

ha a járvány nagy-britanniai áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az már nagyon jó eredmény lenne.

Az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett, így már 93 873-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal, és eddig 386 250 tesztet végeztek el Nagy-Britanniában összesen. Számos esetben ugyanazt a pácienst többször is kivizsgálták, főleg azokat, akik az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjaiként közvetlenül részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében.

Koronavírusra szűrik a brit egészségügyi szolgálat, az NHS munkatársait, és azt találták, hogy az eddig tesztelt alkalmazottak egyharmadának pozitív lett a teszteredménye, írja a CNN a brit kormányra hivatkozva. A hétfőn közzé adott számok szerint összesen 16 888 egészségügyi dolgozót és családtagjaikat tesztelték le, ebből idáig 5733 főnél igazolódott a  fertőzöttség.

A brit kormányon egyre nagyobb a nyomás az NHS-dolgozók tesztelése miatt, különösen, amióta a megfelelő védőfelszerelés hiányáról jelennek meg hírek. Matt Hancock egészségügyi miniszter korábban azt mondta, a tervük az, hogy minden egészségügyi dolgozót leteszteljenek koronavírusra, függetlenül attól, vannak-e tünetei vagy sem. 

A Financial Times azt írja a brit Nemzeti Statisztikai Iroda tájékoztatása alapján, hogy az április 3-i héten rekordot döntött a halálozás Angliában és Walesben, összevetve az elmúlt 15 év ugyanezen heti adataival. Azon a héten 16 387 halálozást regisztráltak, 6 ezerrel többet, mint az elmúlt ötévnyi átlag. A londoni elhalálozások közel fele (46,6 százaléka) azon a héten koronavírus-fertőzötteket érintett, országszerte ugyanez az arány 21,2 százalék volt.

Néhány nappal ezelőtt engedték ki a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt, aki koronavírus-fertőzés miatt került be az egyik intézménybe. Johnson oxigént is kapott, de nem szorult lélegeztetőgépre, legutolsó tesztjéről pedig hétfőn érkezett a hír, hogy negatív.

Írország

Elkapta a koronavírus-fertőzést az ír Sinn Féin baloldali nacionalista párt vezetője, Mary Lou Mcdonald, ám mostanra már túl is van rajta, írja a The Guardian. Az ötvenéves politikus kedden adott ki közleményt, amiben arról ír, hogy március 28-án tesztelték, eredménye azonban csak hétfőre lett. Orvosa szerint már nem fertőz, azonban mellhártyagyulladása lett a vírus szövődményeként. Úgy reméli, akár már jövő hétfőn ismét munkába állhat. Írországban jelenleg több mint tízezer regisztrált koronavírus-fertőzött van, a Woldometer 365 halálesetről ír.

 

Rovatok