Index Vakbarát Hírportál

15 ezer orosz katona kerül karanténba a lefújt díszszemle miatt

2020. április 20., hétfő 21:13

Két hétre karanténba helyezik azt a mintegy 15 ezer orosz katonát, akik részt vettek a május 9-re tervezett katonai díszszemle próbáin, írja a Guardian. A Youtube-ra felkerült videó tanúsága szerint a katonák fittyet hányva a járványügyi óvintézkedésekre, maszk nélkül, tömött sorokban várakoztak egy téren.

Basszus, hányan vannak, 15 ezren? Azt mondták, ötvennél többen le legyenek egy helyen. Egyik sem visel maszkot basszus

- méltatlankodik a videó készítője a felvétel alatt. 

 Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a videón látható próbát április elején tartották. A főpróbákat április 29-én és május 4-én tartották volna. A minisztérium arra nem tért ki, hogy lennének fertőzöttek a karanténba küldött katonák között. Korábban több orosz katonai egységnél jelentettek koronavírus-fertőzést. Az a tucatnyi kadét és oktató is elkapta a vírust, akik részt vettek volna a májusi parádén. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azzal kommentálta az esetet, hogy a katonaságra teljes más szabályok vonatkoznak járvány idején, mint a civil lakosságra, szabadabban mozoghatnak, nem kell távolságot tartaniuk. 

Putyin csütörtökön rendelte el a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem 75. évfordulójára tervezett díszszemle elhalasztását. A döntés értelmében értelmében a Vörös téri díszszemlével együtt az évfordulóval kapcsolatos minden más eseményt is el kell halasztani, köztük a háború részvevőiről való megemlékezést, az úgynevezett Halhatatlan Ezred vonulását, amely Moszkvában rendszerint több százezres, országosan és nemzetközi szinten pedig milliós tömegeket szokott megmozgatni. Az ünnepségek megtartásának új dátumáról egyelőre nem határoztak.

Oroszországban hétfőig 47 ezer fertőzöttet és 405 halálos áldozatot regisztráltak eddig. Az orosz elnök úgy számol, hogy a járvány tetőzése még odébb van Oroszországban.

Rovatok