Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől kinyithatnak a boltok és a múzeumok Horvátországban

2020. április 23., csütörtök 16:31

Horvátország fokozottan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, írja az MTI  Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök csütörtöki bejelentése nyomán.

Szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, május 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

"Fokozatosan elindíthatunk egyes tevékenységeket, de ez nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi életünkhöz, mert ezzel mindent elveszítenénk, amit eddig elértünk" – mondta Plenkovic, hozzátéve, hogy a társadalmi távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat továbbra is szigorúan be kell tartani.

A kormányülésen elfogadott rendelet szerint:

Horvátországban azonban továbbra sem lehet nyilvános rendezvényeket és sporteseményeket tartani. Ajánlott a szájmaszk viselése a közösségi közlekedésben, valamint az idősebb korosztályhoz tartozókat arra kérik, hogy maradjanak otthon.

A horvát miniszterelnök jelezte továbbá, hogy több ország miniszterelnökével is felvette a kapcsolatot a határok újranyitásáról, amely megoldás, mint mondta, közös és biztonságos lesz. Külön kiemelte Szlovéniát, Ausztriát, Magyarországot és Csehországot a turizmus miatt. "Amennyiben a két ország hasonló járványügyi helyzetben van, ha egyformán jól küzdenek a járvány ellen, akkor megoldást fogunk arra találni, hogy hogyan lehessen utazni" – mondta.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 31-gyel, 1981-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 50 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten haltak meg koronavírusban. Az első fertőzés megjelenése óta, 59 napja 883 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 19 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 28 853 koronavírus-tesztet végeztek.

Arról, hogy hogyan érinti a járvány a Balkán országait, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok