Index Vakbarát Hírportál

Pompeo: Készek vagyunk bizonyos ügyekben együttműködni a WHO-val

2020. május 7., csütörtök 23:52

Az Egyesült Államok a koronavírus-járvány miatti bírálatok ellenére is kész bizonyos ügyekben együttműködni az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével (WHO) - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője a gyermekbénulás elleni világméretű küzdelmet említette, mint lehetséges közös ügyet.

"Megpróbáljuk feltárni, hogy van-e a WHO-nak olyan munkája, amelynek van értelme. A szervezet jó munkát végzett például a gyermekbénulás elleni küzdelemben egyes országokban" - fogalmazott Pompeo.

Donald Trump amerikai elnök április közepén jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem támogatja tovább anyagilag a világszervezetet, mert véleménye szerint a szervezet vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, és a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását.

Az Egyesült Államok az évi több mint 400 millió dolláros hozzájárulásával a legnagyobb anyagi támogatója a WHO-nak. Gebrejeszusz többször is kifejtette, hogy az amerikai hozzájárulás megvonása komoly nehézségeket okoz a szervezetnek bizonyos oltási programjai megvalósításában. A WHO-elnök konkrétan a gyermekbénulás elleni afganisztáni és pakisztáni oltások megszakadását említette, erre reagált most Pompeo. 

(MTI)

Rovatok