Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők akarták ledönteni egy spanyol hódító szobrát Új-Mexikóban

2020. június 16., kedd 11:16 | aznap frissítve

Tüntetők próbálták meg ledönteni helyi idő szerint hétfő este, az egyesült államokbeli Új-Mexikóban egy spanyol hódító szobrát, miközben dulakodásba keveredtek a szobor védelmére érkező fegyveres csoporttal. Az összecsapás alatt egy embert meglőttek, jelentette be a város rendőrsége a Twitteren, hozzátéve, hogy a meglőtt férfi állapota súlyos, de stabil.

Beszámolók szerint az összecsapás a 16. század fordulóján élt konkvisztádor, Juan de Onate szobra mellett robbant ki az albuquerque-i múzeum előtt.

A rendőrség közleménye szerint a verekedésnek véget vetettek, az ügyben az FBI bevonásával vizsgálat indult. A város vezetősége közölte, hogy egyelőre eltávolítják a szobrot.

Onatét azzal vádolják, hogy részt vett egy pueblo indián törzs elleni 1599-es vérengzésben. A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája óta kirobbant tüntetéssorozaton már több olyan szobrot és emlékművet megrongáltak vagy elmozdítottak, amely az amerikai polgárháború déli államai, az úgynevezett konföderáció személyiségeinek, elsősorban katonai vezetőinek állított emléket. Emellett a virginiai Richmondban ledöntötték Kolumbusz Kristóf szobrát is, a felfedezőt ugyanis az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai őslakos indiánok lemészárlása jelképének tekintik.

Rovatok