Index Vakbarát Hírportál

Vérfagyasztó akta került elő a Madeleine-ügy gyanúsítottjáról

2020. június 19., péntek 11:02 | aznap frissítve

A német nyomozók ismét elővették egy 2016-ban már átvizsgált lakóautó aktáit, mert az abban talált ruhadaraboknak akár Madeleine McCann eltűnéséhez is közük lehet. A Spiegel TV riportja szerint a német rendőrség 2016 májusában tüzetesen átvizsgált egy nagy méretű lakóautót, amelyet egy Magdeburg közelében lévő elhagyott ipari területen találtak.

A rendőrség akkor a 2015. május 2-án eltűnt, ötéves Inga Gehricke ügyében nyomozott.

Inga Gehricke és szülei ismerőseiket látogatták meg Wilmershofban. Az erdő közepén fekvő, csendes kis helyen fogyatékkal élők és szenvedélybetegek élnek együtt gondozóikkal, terapeutáikkal. A parkos területen a gyerekek szabadon játszhattak, a kislányra nem figyeltek oda, és nyoma veszett. 

A rendőrség gyorsan lezárta és alaposan átvizsgálta a területet, de a kislányt nem találták. Egy szemtanú azt állította, látott beszállni egy kislányt egy sötét színű kisteherautóba, de a járművet nem sikerült azonosítani. 

A nagy médiaérdeklődés középpontjában álló, rejtélyes ügy nyomozóinak figyelmét akkor a braunschweigi rendőrség hívta fel egy pedofil ügyekkel gyanúsított férfira, Christian B.-re. Ő az, akit most már Madeleine McCann meggyilkolásával is gyanúsítanak. 

A braunschweigi rendőrség 2015-ben azért gyanakodhatott Christian B.-re, mert gyerekpornót találtak nála, és egy chatben arról levelezett beszélgetőpartnerével, hogy jó lenne már elkapni és „használni” egy gyereket. Amikor partnere arra figyelmeztette, hogy ez veszélyes, Christian B. azt írta: csak jól el kell tudni tüntetni a nyomokat. 

A rendőrség utánanézett a férfinek. Kiderült, hogy Christian B. korábban egy árverésen megvásárolt egy elhagyatottan álló ingatlant a neuwegerslebeni ládagyár területén, Magdeburg közelében. A 43 éves férfinak volt pénze, miután Portugáliában nagyrészt betörésekből és kábítószer-árusításból tartotta fenn magát.

A nyomozók 2015 őszén először a levegőből, helikopterrel vizsgálták át a területet, ahol rendszám nélküli autókat és nagyrészt szeméthegyeket láttak. Rá két hónapra házkutatási parancs birtokában elkezdték átkutatni a romos, elhagyatott épületeket.

Először Christian B. kutyájának elásott tetemét találták meg. A kutyatetem alatt hat pendrive és két memóriakártya volt egy nejlonzacskóban.

Az adathordozókon legalább 8 ezer fájlt találtak. A felvételek többségén csecsemők, gyerekek, kiskorúak és fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális erőszak látható. Ezek az internetről származó felvételek a rendőrök előtt már ismertek voltak. Találtak olyan fájlt, amely kutyával folytatott szexuális cselekményre utalt, és legalább száz felvételen Christian B. volt látható, részben meztelenül vagy harisnyát viselve, amint különböző szexuális segédeszközökkel izgatja és elégíti ki magát. A fájlok metaadatai azt mutatták, hogy a felvételek egy része a Cristian B.-nél lefoglalt Casio digitális kamerával készült.

Az egyik épületben aztán rábukkantak a nyomozók a busznyi méretű, amerikai lakóautóra. Ebben több használt gyermekruhát és fürdőruhát találtak. A riportban bemutatott felvételeken látható egy piros egyrészes fürdőruha, egy fekete-kék Adidas márkájú felső és egy kék csíkos fürdőruha, valamint több más gyerekruha is. Az amerikai lakóautóval Christian B. többször megjárta az utat Németország és Portugália között. 

A Spiegel TV-ben bemutatott bizonyítékokról a német ügyészség nem kívánt nyilatkozni. Korábban már azt közölték: a bizonyítékok 90 százaléka a kezükben van Christian B. ellen, akit Madeleine McCann meggyilkolásával is meggyanúsítottak.

A 43 éves férfi 1995 és 2007 között a portugál tengerparton fekvő Praia de Luz közelében álló házban élt, nem messze attól az apartmanháztól, ahonnan 2007 májusában a 3 éves Madeleine McCann eltűnt. 

A szőke kislány – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak. Korábbi információk szerint Christian B. nagyjából egy-másfél órával Madeleine eltűnése előtt az apartman közelében volt, mivel este fél nyolctól fél órán át beszélt egy másik portugál számról valakivel. Elképzelhető, hogy a férfi csak McCannék apartmanjába akart betörni, majd ezután tűnt fel neki az ott alvó kislány és a szexuális erőszak lehetősége. (Az ügyben korábban Madeleine szülei is gyanúba keveredtek.)

Christian B. jelenleg egy kábítószerügy miatt tölti 2021-ig tartó börtönbüntetését a németországi Kielben, de komoly bűnözői múlttal rendelkezik: összesen 17 alkalommal állt már bíróság előtt. 

A férfit a múlt héten biztonsági okokból magánzárkába helyezték át. Christian B. egyébként nemrég kérvényezte feltételes szabadlábra helyezését, miután büntetése kétharmadát már letöltötte. A férfi tagadja, hogy bármi köze lenne a Madeleine-ügyhöz. A német ügyészség már közölte: szó sem lehet róla, hogy Christian B. kérvényének helyt adjanak, és idő előtt szabadlábra helyezzék. 

(Borítókép: Christian B. drogügy miatti letartóztatásakor készült rendőrségi felvétel 2020. június 5-én. Fotó: AFP)

Rovatok