Index Vakbarát Hírportál

Kínai építmények bukkantak fel a Galván-völgyben egy műholdfelvételen

2020. június 25., csütörtök 15:32

Feltehetően kínai sátrak, bunkerek és tárolóegységek láthatóak azon a műholdfelvételen, amiről a Reuters azt írja, hogy az indiai-kínai határon található Galván-völgyről készültek június 22-én, és amik a korábbi, májusi felvételen még nem voltak láthatóak. Sem India, sem Kína nem kommentálta a tábor jelenlétét, írja a BBC.

A tábort azután húzhatták fel, hogy június első heteiben több véres összetűzés alakult ki indiai és kínai katonák között a két ország vitatott himalájai határvonala mentén, kövekkel dobálták egymást, és állítólag botok is előkerültek. A hírek szerint ezekben több katona életét vesztette. 

Bár a területen évtizedek óta folyamatosak a villongások, haláleset legutóbb 45 éve történt. Ezért egyes értékelések szerint az események aggodalomra adnak okot, és azt jelzik, hogy mindkét fél hajlandó a korábbiaknál keményebben kóstolgatni a másikat. A viszályra pedig Pakisztántól Nepálon át az Egyesült Államokig és Ausztráliáig, tengeri vitáktól kezdve az indiai és kínai nacionalizmuson át számos olyan folyamat van hatással, amelyek minimum borús jövőt festenek.

A történtek után Újdelhi több száz katonát küldött az indiai-kínai határhoz, miután a két ország határőrsége között kialakult összetűzésben az előző nap legalább húsz indiai katona életét vesztette.

Rovatok