Index Vakbarát Hírportál

Öt év börtönt kapott sikkasztásért François Fillon volt francia kormányfő, fellebbezett

2020. június 29., hétfő 14:46 | aznap frissítve

Öt év börtönre ítélte hétfőn a közpénzek elsikkasztásában bűnösnek talált François Fillon volt kormányfőt a bíróság Franciaországban, amelyből kettőt le kell töltenie, a maradék végrehajtását felfüggesztette a törvényszék, írja az MTI.  

A politikusnak emellett 375 ezer euró pénzbüntetést is meg kell fizetnie abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont. A jobbközép politikus karrierjének a botrány vetett véget, és emiatt volt kénytelen visszalépni a 2017-es elnökválasztástól, amelyet végül a centrista Emmanuel Macron nyert meg. Fillon az ítélet értelmében a következő tíz évben semmilyen választáson nem indulhat.

Fillon feleségét bűnrészesként hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság. 

Fillon és felesége fellebbezett az ítélet ellen, hogy megakadályozzák Fillon azonnali letartóztatását.

A BBC azt írja, hogy Fillon 831 ezer eurónyi közpénzt sikkasztott el úgy, hogy közpénzeket adott a feleségének képviselői mandátuma alatt. „A kifizetések aránytalanul nagyok voltak az elvégzett munkához képest. Penelope Fillont egy olyan pozícióra vették fel, ami kihasználatlan maradt" – fogalmazott a bíró.

Az ügyben a Le Canard Enchaîné 2017-es cikke után indult nyomozás, ők írták meg először, hogy Fillon felesége, akit a politikus az 1990-es és 2000-es években, mintegy körülbelül hat éven át parlamenti asszisztensként alkalmazott, valójában sosem végezte el a munkáját, ellenben vett fel érte fizetést. A volt kormányfő tagadta a vádakat, azzal védekezett, hogy az ellenfelei a feleségén keresztül akarják s zabotálni a kampányát, és kijelentette, hogy nem lép vissza az elnökválasztástól. Ahogy azonban a botrány egyre duzzadt, Fillon elnézést kért, amiért családtagokat alkalmazott, és azt mondta, hogy habár ez legális, a helyzet félreértést szült.

Aztán Fillon népszerűsége egyre csökkent, már a harmadik helyre csúszott vissza, végül kénytelen volt visszalépni az elnökválasztástól. Fillon ügyéről itt írtunk részletesebben>>>

Rovatok