Index Vakbarát Hírportál

Betiltják a gyülekezést Belgrádban

2020. július 9., csütörtök 16:11

A szerb kormány betiltja a 10 fősnél nagyobb gyülekezést Belgrád utcáin, ahol az elmúlt két éjszaka erőszakos összecsapások zajlottak a kormány intézkedései ellen tüntetők és a rendőrség között, írja az AP hírügynökség. A döntést Ana Brnabić szerb kormányfő a koronavírus megfékezésével indokolta.

A gyülekezés szabályozásán kívül elrendelték, a zárt térben működő vállalkozások, például kávézók, boltok és bevásárlóközpontok rövidebb nyitvatartását. Brnabić úgy nyilatkozott,

A belgrádi egészségügyi rendszer az összeomlás határán. Ezért nem értem a tegnap és tegnapelőtt esti eseményeket.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette: péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Kedden békés tüntetésnek indult az újabb belgrádi kijárási korlátozás és Vučić elleni megmozdulás, de estére egy nagyjából százfős csoport a parlamenthez vonult, ahol összecsaptak a rendőrökkel.

A tiltakozók szerdán is a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak. Egyesek palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget. A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sérült meg. Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni, ám a tiltakozók elzavarták őket, írja az MTI.

A New York Times szerint olyan felvételek is előkerültek, amin rendőrök békés tüntetőket ütnek gumibotokkal. Jelena Vasiljević, a Belgrádi Egyetem oktatója, a balkáni tüntetések szakértője azt mondta, hogy Slobodan Milošević óta nem volt ilyen túlzott erőhasználat.

Az ellenzék szerint manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megtarthassák az áprilisban a járványhelyzet miatt június 21-re halasztott parlamenti választásokat, és az államfő még inkább kiterjeszthesse hatalmát. A több ellenzéki párt által is bojkottált szavazáson Vučić pártja elsöprő győzelmet aratott.

Mint írtuk, a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt már múlt pénteken rendkívüli helyzetet hirdettek Belgrádban. Szerbiából eddig 17 342 regisztrált fertőzöttet és 352 halálesetet jelentettek a koronavírus-járvány következtében. 3339 aktív fertőzött van, az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt a betegek száma. Szerdán 357 új igazolt esetet jelentettek.

Rovatok