Index Vakbarát Hírportál

Joshua Wong az Indexnek: Nem hagyom el Hongkongot!

2020. szeptember 24., csütörtök 17:27

A demokráciapárti aktivistát ma bevitték a rendőrök, ő mégis a helyi közösséggel marad. Megkeresésünkre elmondta azt is, hogy a nyugatra menekült társainak is fontos feladata van.

„Én maradok és harcolok tovább. Csak így tudom támogatni a mozgalmat”

– nyilatkozta az Index megkeresésére Joshua Wong, a hongkongi demokráciapárti mozgalom vezéralakja. A 23 éves aktivistát azt követően kerestük meg, hogy Twitteren közölte: a hongkongi hatóságok őrizetbe vették egy tavalyi tüntetés miatt. A rendőrség azért vitte be Wongot, mert 2019. október 5-én nem engedélyezett gyülekezésen vett részt, de tweetje szerint azzal is meggyanúsították, hogy megszegte a tüntetéseken az arcmaszkok viselését tiltó törvényt.

Az aktivista néhány órán belül szabadon távozhatott, a rendőrőrs előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, előállítását politikai indok alapján időzítették.

A kormányzat dermesztő hatást kíván kifejteni a hongkongiakra, hogy elijessze őket az október 1-i felvonulástól”

– idézte a South China Morning Post az aktivistát. 

Július óta jelentősen megnőtt a nyomás a Hongkong autonómiájáért, szabadságáért küzdő aktivistákon. A dél-kínai városállamban június 30-án lépett hatályba az új nemzetbiztonsági törvény, amely próbálja ellehetetleníteni a várost tavaly óta szinte heti rendszerességgel feldúló tömegdemonstrációk megtartását. Szeptember elején tartották meg az egyik legnagyobb tüntetést, amelyen elképesztő szigorral csapott le a rendőrség, közel háromszáz embert tartóztattak le.

Az egyre keményebb hatósági fellépés következtében vezető aktivisták sorra hagyják el Hongkongot. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia is befogadott már aktivistákat,

ami egyre nagyobb diplomáciai feszültséghez vezet Peking és a nyugati világ között.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a mind szigorúbb törvények miatt sok külföldre távozó hongkongi ellen büntetőeljárás folyik, a helyi hatóságok ezért egyre szigorúbban lépnek fel a szökevényekkel szemben. Augusztusban például tizenkét aktivistát fogtak el a szárazföldi Kínában, ők Tajvanra próbáltak szökni motorcsónakkal.

Joshua Wongot ezért arról kérdeztük, hogy mi az ellenállás hatékony útja: nyugatra szökni, hogy emigrációból támogassák a mozgalmat, vagy dacolva az egyre keményebb hazai körülményekkel, Hongkongban folytatni az ellenállást. 

Nagyon fontos az a munka, amit barátaink a világban csinálnak – válaszolta megkeresésünkre Wong.

Hozzátette, az emigrációban dolgozó aktivisták feladata, hogy a nemzetközi közösséget rávegyék a hongkongiak ügyének támogatására.

Én azonban úgy döntöttem, hogy maradok – folytatta, hozzátéve,

az ő feladata helyi közösség erősítése.

 Borítókép: Joshua Wong - Vernon Yuen/NurPhoto via Getty Images

Rovatok