Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték Trump főbírójelöltjének grillezését

2020. október 12., hétfő 16:19

Napokig tart a Capitoliumon Amy Coney Barrett hétfőn kezdődött meghallgatása. Donald Trump főbírójelölése nemcsak az amerikai elnökválasztási kampányt, akár pedig a voksolás kimenetelét befolyásolhatja, hanem a következő évek, évtizedek amerikai közgondolkodását is.

Indul a republikánus mesterterv:

Trumpot viszont azt nyomasztja, hogy Barrettet kikezdhetik a liberálisok a keresztény hite miatt. 

Lindsay Graham, a bizottság (republikánus) elnöke a hétfői meghallgatás elején megjegyezte, a liberális ikonnak tartott Ginsburgöt a '90-es években 96:3 arányban hagyta még jóvá az amerikai kongresszus százfős felsőháza, a legutóbb meghalt konzervatív főbíróra, Antonin Scaliára pedig 97-en voksoltak. 

Ilyen nem lesz most. 

A republikánusok örülhetnek, ha egyfős többséggel jóvá tudják hagyatni Barrettet még azelőtt, hogy Trump jövő januárban távozna a hivatalából. Ez függ a koronavírus-járvány alakulásától is; így attól, hogy minden szenátor el tud-e menni majd szavazni a jelöltre. Két republikánus szenátornak pozitív lett a vírustesztje épp azután a rendezvény után, amelyen Barrett jelölését bejelentették. 

Barrett Scalia mellett dolgozott korábban fogalmazóként, és őt tartja a mentorának. 

Nagy lesz a cipő 

A meghallgatáson felszólaló első bizottsági tag, Dianne Feinstein rangidős demokrata szenátornő nem mulasztotta el emlékeztetni a jelöltet, hogy

Ginsburg bírónő nagy cipőt hagyott maga után, amit ki kell tudni tölteni... (és) ... nagyon nagyok a tétek. 

Előzetes kiszivárogtatások szerint Barrett az ülésen hangsúlyozza, hogy 

A 87 éves, rákbeteg Ginsburg nem éppen váratlan, de mégis hirtelen halála az amerikai választási kampánynak is meglepetésszerű gellert adott, muníciót adva Donald Trump és Joe Biden elnökjelölti vitájához is

(Borítókép: Amy Coney Barrett foglal helyet a meghallgatásán a Capitol Hillben 2020. október 12-én. Fotó: Leah Millis / Reuters)

Rovatok