Index Vakbarát Hírportál

Megosztja a lengyel társadalmat az uniós vétó

2020. november 23., hétfő 13:08

A lengyelek több mint 80 százaléka továbbra is támogatja országuk európai uniós tagságát, az évek óta magas támogatottságra nem volt hatással az EU-s források feltételrendszere miatt emelt lengyel vétó sem – derül ki a hétfőn közölt felmérésből.

A lengyel EU-tagságot támogatók aránya 

évek óta az egyik legmagasabb európai viszonylatban,

a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató intézet szerint idén márciusban 89 százalékot ért el.

A Rzeczpospolita lengyel napilap megrendelésére az IBRIS cég által készített, hétfőn ismertetett felmérés szerint a lengyelek 81,1 százaléka Lengyelország EU-tagságának megőrzése mellett szavazna, ha erről most népszavazást tartanának.

Az uniós források lehívásának jogállamisági feltételekhez kötése körüli vita nem volt hatással a tagság támogatottságára – kommentálják a felmérést a napilapban. Rámutatnak: az uniós tagságot a felmérésben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt híveinek 83 százaléka támogatta.

Azt, hogy jogállamsági feltételekhez kössék az uniós források felhasználását, a megkérdezettek 44,8 százaléka akarja. A válaszadók 44,2 százaléka van az ellenkező állásponton.

Lengyelország és Magyarország múlt hétfőn nagyköveti szinten elutasította a 2021 utáni uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a hozzájuk kapcsolódó feltételrendszer miatt. Egyes lengyel ellenzéki politikusok ennek kapcsán azzal vádolták meg a lengyel kormányt, hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból.

Az ilyen véleményekre reagálva a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sęk hétfőn a lengyel közszolgálati rádióban politikai fikciónak nevezte Lengyelország távozásáról szóló véleményeket.

Rovatok