Index Vakbarát Hírportál

Polgárháborútól tart Lech Walęsa

2020. november 27., péntek 19:34

Az embereket arcon verni sokáig nem lehet, ez már az utolsó lépcsőfok a zuhanásig. A következő alkalommal valaki már nem bírja ki, késsel esik a rendőröknek, és elkezdődik a polgárháború – fogalmazott Lech Walęsa, Nobel-békedíjas volt államfő, egykori szakszervezeti vezető a Newsweek lengyel kiadásának adott interjúban. Az egyébként elkötelezetten vallásos és nagycsaládos egykori politikus gondolatait a Napi.hu szemlézte. 

Hetek óta folyamatosan tart a nők lázadása az abortuszszabályok extrém szigorítása miatt Lengyelországban. A Nők sztrájkja-mozgalom által szervezett megmozdulások és tüntetések egyre széles körűbbek, és nem csak a nagyvárosokra jellemzőek. Az utóbbi időben azonban egyre keményebb reakciók érkeznek a rendőrségtől és a hatalom felől, előfordult, hogy gumibottal, gázsprével támadtak a tiltakozókra, igaz, a tüntetők is radikalizálódnak

November utolsó hetében a Nemzetvédelmi Minisztérium előtt volt tüntetés „Szabad abortuszt és szabad oktatást” követelő címen. A résztvevők közül több demonstrálót letartóztattak, a rendőrség szerint azokat, akik az igazoltatásnál megtagadták személyazonosságuk bizonyítását. A lengyel ügyészség pedig vizsgálatot indított a tüntetések miatt. 

Rovatok