Index Vakbarát Hírportál

Új kivégzési módszereket engedélyeznek Amerikában

2020. november 28., szombat 13:07

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium egy olyan szabályozást hagyott jóvá, amelynek révén új kivégzési módszerek léphetnek életbe az Egyesült Államokban – közölte az Associated Press

Az USA-ban az utóbbi években a kivégzéseket elsődlegesen a halálos injekciók beadása hajtották végre. Ettől csak akkor lehetett eltérni, ha az injekció éppen nem állt rendelkezésre, vagy ha az elítélt más kivégzési módot kért. 

A közeljövőben életbe lépő új szabályozás azonban változtathat ezen. Ennek szövegét ugyanis úgy fogalmazták meg, hogy az ítéleteket

bármilyen módon végre lehet hajtani, amit a kivégzés helyszínéül szolgáló tagállamban engedélyeznek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes tagállamokban a kivégzéshez

villamosszéket, esetleg halálos gázokat is használhatnak, vagy éppen kivégzőosztag elé is állíthatják az elítélteket.

Némi meghökkenésre adhat okot, hogy

az új szabályozás életbelépésének időpontja december 24-e. 

Az Igazságügyi Minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője azt mondta, hogy az új szabályozással össze akarják hangolni a halálbüntetésről szóló, szövetségi szintű törvényt, amely úgy rendelkezik, hogy az ítéleteket oly módon kell végrehajtani, „ahogyan azt a tagállamok törvénykezése előírja”. 

A tisztviselő azt is hozzátette, hogy a szövetségi kormányzat 

senkit sem fog kivégzőosztag elé állítani vagy villamosszékbe ültetni, kivéve akkor, ha az adott tagállam külön jóváhagyja azt a kivégzési módot.

Donald Trump hátralévő elnöksége alatt még öt halálos ítélet végrehajtása van betervezve – bár könnyen előfordulhat, hogy a leköszönő elnök kegyelmet ad az elítélteknek.

Az új szabályozás ellen vélhetően fellépnek majd a demokraták, valamint a halálbüntetés ellenes szervezetek is. Joe Biden szóvivője korábban már nyilatkozott a témában, és azt mondta, hogy a megválasztott demokrata jelölt

„most is és a jövőben is ellenezni fogja a halálbüntetést, és azon fog dolgozni, hogy eltörölje azokat." 

Donald Trump ezzel szemben azt mondta korábban, hogy a halálbüntetés hatékony elrettentő eszköz, valamint megfelelő büntetés lehet bizonyos bűncselekmények esetén.

Rovatok