Index Vakbarát Hírportál

Szorosabb együttműködésre van szükség a NATO és az EU közt

2020. december 15., kedd 16:45

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megbeszélést tartott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával. Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondták: szorosabbra szeretnék fűzni a viszonyt az EU és a NATO közt – írja az MTI. 

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság és a NATO partnersége élő és szoros, együttműködésük további elmélyítésére kell törekedni, többek közt a kiberbiztonság, a klímaváltozás vagy az ellenálló képesség fokozását érintő stratégiák kialakítása és a prioritások meghatározása által – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Az uniós bizottság elnöke a kiberbiztonságról beszélve a létfontosságú hálózatok és az érzékeny adatok védelmének fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte:

MINDKÉT FÉL ELKÖTELEZTE MAGÁT A DEMOKRÁCIÁKAT FENYEGETŐ HAMIS INFORMÁCIÓK ELLENI KÜZDELEM SIKERE MELLETT.

A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban Ursula von der Leyen részletezte, hogy a globális felmelegedés az egyik legjelentősebb biztonsági kockázatot hordozza magában. Az elsivatagosodás, illetve a hozzá kapcsolódó, az ivó- és öntözővízhez való hozzáférés korlátozódása új konfliktusok kialakulásához vezethet – fejtette ki.

Az Európai Bizottság elnöke beszélt továbbá arról is, hogy a lehetséges fenyegetések – köztük a járványok –, valamint a biztonságot veszélyeztető kihívások megelőzésében és megoldásában fontos szerepet játszhatnak a közös, kooperatív nemzetközi programok. 

Jens Stoltenberg főtitkár rövid beszédében közölte: az Európai Unió  és a NATO közötti, hosszú ideje tartó együttműködés

„soha nem látott szintet” ért el

a katonai mobilitás, a kibervédelem, a hamis hírek elleni küzdelem és a partnerországok támogatása terén.

Hozzátette: a kiberbiztonság és az ellenálló képesség fokozása, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett a NATO és az EU még szorosabban működhet együtt a transzatlanti partnerség újbóli fellendítése érdekében is.

Bizonytalan időkben olyan erős nemzetközi intézményekre, és azok közös munkájára van szükségünk, mint az Európai Unió és a NATO. Együtt erősebbek vagyunk és képesek vagyunk kezelni mindazon nehézségeket, amelyekkel szembesülünk

– fogalmazott Stoltenberg.

Rovatok