Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a halálozások száma Németországban

2020. december 16., szerda 12:13

Ismét rekordot döntött a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban – írja az MTI.

952-en haltak meg a járványban Németországban az utóbbi 24 órában, dacára annak, hogy a kormányzat az elmúlt hetekben újabb és újabb korlátozásokat vezetett be. 

Ez óriási emelkedést jelent a korábbi rekordhoz, a december 11-én regisztrált 598 halálesethez képest. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő tartományból, Szászországból technikai fennakadás miatt az előző nap nem továbbítottak adatokat, így a szerdai kimutatásba onnan egyszerre két nap adatait vették fel.

A Robert Koch Institut (RKI) statisztikája szerint eddig összesen 23 427 halálos áldozatot szedett a koronavírus-járvány Németországban. 

A halálesetek mellett az utóbbi 24 órában 27 728 új fertőződést regisztráltak. Ez szintén nagyarányú növekedést jelent az egy héttel korábbi 20 815 esethez képest. A kiugró mértékű emelkedés magyarázata itt ugyancsak a szászországi adatközlési fennakadás lehet.  

A szászországi állapotok súlyosságát jelzi, hogy egy kisváros, a német, lengyel és cseh határ találkozásánál fekvő Zittau kórházának orvosigazgatója szerdán megerősített egy sajtóértesülést,

miszerint az intenzív osztály túlterheltsége miatt az utóbbi napokban több esetben dönteni kellett arról, hogy több rászoruló közül melyik beteg kapjon mesterséges lélegeztetést.

Ugyanakkor a 16 német tartományt tekintve még bírja a nyomást a német egészségügy. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, keddi összesítése szerint országszerte 27 153 intenzív ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4682 szabad. Koronavírus-fertőzés miatt 4735 beteget ápolnak, gépi lélegeztetésre 57 százalékuk – 2679 fő –  szorul.

Németországban szerdától újabb, a társadalmi és gazdasági életet még inkább befagyasztó korlátozások léptek életbe. 

Ennek értelmében január 10-ig csak a mindennapi élethez elengedhetetlen cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva, az iskolákban, óvodákban ügyeleti rendszert vezettek be, valamint arra kérték a munkaadókat, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Ezenfelül betiltották a közterületi alkoholfogyasztást is. 

Továbbra is legfeljebb két háztartás tagjai – a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva –, maximum öt ember találkozhat egyszerre. Ezt a korlátozást karácsonykor – december 24-től 26-ig – lazítják, ezáltal a közeli hozzátartozókat – legfeljebb négyüket – is vendégül lehet majd látni.  

Szilveszterre és újév napjára gyülekezési tilalmat vezetnek majd be az egész országban, és a tűzijátékok értékesítését is betiltják. 

Rovatok