Index Vakbarát Hírportál

Ha nem érted a nemzetpolitikát, nem kapsz pénzt

2021. január 4., hétfő 16:27

Legalább hatvan, oktatásban dolgozó kárpátaljai magyar nem részesült idén a magyar kormány szociális támogatásában. Az indok: a magyar nemzetpolitika céljaival nem összeegyeztethető tevékenységet folytattak, ami az érintettek szerint egyszerűen arra vezethető vissza, hogy ukrán pártok színeiben indultak az októberi helyhatósági választásokon. A támogatást kezelő alapítvány nem kívánt reagálni az Indexnek az állításokra.

A magyar kormány évente részesíti egyszeri szociális támogatásban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Jótékonysági Alapítványon keresztül az olyan kárpátaljai magyarokat, akik magyar nyelven végeznek munkát az oktatásban, kultúrában, közigazgatásban vagy az egészségügyben. 

A magyar államtól származó támogatás összege évi egyszeri 300 és 500 ezer forint között van. Ezt bérkiegészítésnek adják egyfajta ösztönzésként, a támogatottak teljesítményének elismeréseként arra, hogy maradjanak a szakmában. Idén mintegy nyolcezren pályáztak. 

Legalább hatvan, magyar iskolában oktató pedagógus esett el a támogatástól. Erről elsők között a karpathir.com számolt be egy zárt Facebook-csoportra hivatkozva. A tagok értesülése szerint több tucat pedagógus azért nem kapta meg a KMKSZ alapítványa által kezelt támogatásokat,

mert más pártok listáján indultak az októberi ukrajnai helyhatósági választásokon.

Többen keresték az illetékeseket, hogy számíthatnak-e az összegre, illetve firtatták, miért utasították el a pályázatukat. Azt a választ kapták, hogy

tevékenységük nem egyeztethető össze a magyar nemzetpolitika céljaival. 

Egy ilyen telefonos érdeklődésről felvétel is készült.

A csapi 2. számú Széchenyi István Középiskola igazgatója, Maha László a FB-oldalán tudatta: nem részesült a támogatásban, pedig tevékenysége megfelel a felhívás feltételeinek: 

Nem vérzenek értük a szívek

Helyes, egyetértek, nem is érdemlik meg

– mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő kárpátaljai forrás, aki úgy véli: nem is várhatnának el támogatást a magyar államtól olyanok, akik nyíltan magyarellenes pártok színeiben indultak.

Példaként a Ridne Zakarpattya pártot hozta fel, amelynek alapító tagjai mindannyian kijevi parlamenti képviselők, és mind megszavazták a kisebbségi jogokat csorbító nyelv- és oktatási törvényt. A csapi középiskolai igazgató pedig ugyancsak egy ukrán párt, a magyarellenes kirohanásairól ismert Viktor Baloga befolyásos kárpátaljai üzletember és parlamenti képviselő fiának nevével fémjelzett, Andrij Baloga Csapata színeiben indult. 

Az ilyen nyilván ne is kapjon magyar pénzt

– tette hozzá a forrás.

Magyar magyarnak szövetségese

A nyelv- és oktatási törvények fájnak a legjobban a magyar közösségnek, és a szóban forgó ukrán pártok egységes álláspontot képviselnek, támogatják a törvényeket

– hívta fel a figyelmet Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója. 

Azok a kárpátaljai magyar közéleti szereplők, akik mindenképpen politikai pályára akartak lépni, két magyar párt, a KMKSZ, illetve az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közül választhattak. Ennek fényében nincs erkölcsi alapja felháborodni a magyar kormányzati támogatás megvonásán annak, aki ukrán párt színeiben indult a helyhatósági választásokon. Főként azért sem, mert magyar szavazatokat visznek el, tehát gyengítik a közösség politikai képviseletét – vélte a kárpátaljai lap vezetője az Indexnek. Hozzátette:

A nemzetpolitika pedig minden határon túli területen egyértelmű: magyar a magyarnak az első számú szövetségese. 

A politikai beállítottság nem kritérium

Az UMDSZ elnöksége közleményben reagált a történtekre. Kiemelte, 

a pályázati kiírásban sehol sem szerepel olyan kritérium, amely megszabná a kérelmező közéleti tevékenységét, szerepvállalását, politikai irányultságát.

Másrészt felhívta a figyelmet, hogy az ukrán alkotmány is egyértelműen kimondja: minden állampolgárt megilletnek az állampolgári és a szabadságjogok, ezen belül a választás és a választhatóság, a politikai véleménynyilvánítás joga.

Emellett úgy véli az UMDSZ-elnökség, a döntés „a maréknyi magyarság megosztását eredményezi, ami egyértelműen a közösségünk további gyengüléséhez vezet”.

Az Index megkereste a jótékonysági alapítványt is, de nem kívántak reagálni a felvetésekre.

Törés pártok között és belül

Nagy megrökönyödést váltott ki Kárpátalján, hogy miután az UMDSZ nem tudott a megállapodni a KMKSZ-szel a helyhatósági választásokon való összefogásról, lepaktált a Nép Szolgája ukrán kormánypárttal, amely egyrészt hallani sem akar a nyelv- és oktatási törvény módosításáról, másrészt regnálásához köthető a magyar közösséget az utóbbi két hónapban ért atrocitások és nyomásgyakorlás – magyarázta Dunda György. Ez az UMDSZ-en belül is komoly konfliktust gerjesztett: többen felfüggesztették tagságukat vagy kiléptek. Egyikőjük Péter Csaba, a demokrata szövetség immár volt alelnöke, akivel a témában évértékelőt készített a Kárpáti Igaz Szó – tette hozzá a lapigazgató. 

Zubánics László, az UMDSZ elnöke a kormánypárttal kötött megállapodásról az Indexnek azt mondta: ez egy olyan memorandum, amely a választások utáni helyi együttműködés kialakításáról szólt, a választásra pedig egyáltalán nem vonatkozott.  

Név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint a demokrata szövetségen belül azonban törésvonal jött létre, és így két csoportra tagolódott: az egyiket a magyar–magyar együttműködés hívei alkotják, a másikat pedig az elnökség támogatói. Ennek megfelelően a szociális támogatás kérdésében sincs teljes konszenzus, és a többség egyetért abban:

aki nem a magyarokkal fog össze, az nem is érdemel támogatást. 

Forrásunk azt a vádat is megfogalmazta: az UMDSZ már teljesen ukrán befolyás alá került, a szövetséghez tartozók egy része „befeküdt az ukránoknak”. 

Zubánics ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet: éppen a szociális támogatások megvonása

támaszthatja alá az ukrán vádakat, amelyek szerint Magyarország pénzügyi támogatásokkal, vagy éppen azok megvonásával próbálta befolyásolni a kárpátaljai magyarokat a helyhatósági választásokon való voksolásban. 

Rovatok