Index Vakbarát Hírportál

Peking: hisszük, hogy az Egyesült Államok népe stabilitásra és békére vágyik

2021. január 7., csütörtök 16:23

Szerdán Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek egy csoportja megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét Washingtonban. Peking a béke, stabilitás és biztonság mielőbbi helyreállását reméli a zavargások után − mondta Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

hisszük, hogy az Egyesült Államok népe stabilitásra és békére vágyik, és reméljük, hogy hamarosan biztonságban és stabilitásban lesz részük, különösen a járvány okozta, borús helyzetben

− mondta a szóvivő.

Az MTI beszámolója szerint a külügyminisztérium szóvivője párhuzamot vont a szerdai washingtoni zavargások és a Hongkongban 2019-ben zajló, kormányellenes tüntetések között. Kiemelte, hogy egyes amerikai sajtóorgánumok és politikusok teljesen eltérően reagáltak a két eseményre.

Míg egyesek a hongkongi tüntetőket a demokrácia hőseiként ünnepelték és a demonstrációkat „gyönyörű látványként” írták le a szerdai tüntetőket, mások „csőcseléknek” titulálták, és az eseményt mint „zavargásokat” írták le.

A szóvivő felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a washingtoni események során négy ember életét vesztette. Szerinte a hongkongi rendőrök egy sokkal súlyosabb helyzetben mérsékletes és profi hozzáállást tanúsítottak.

A kínai külügyi szóvivő továbbá arra szólította fel az amerikai kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az újságírók védelmében, miután a Capitoliumnál több riportert, köztük egy kínai újságírót bántalmazás ért.

Rovatok