Index Vakbarát Hírportál

Moszkva szerint az amerikai elektori rendszer nem felel meg a modern demokratikus normáknak

2021. január 7., csütörtök 15:04

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök híveinek washingtoni tüntetései az Egyesült Államok belügyéinek számítanak – szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön. Erről az MTI számolt be.

Ez az Egyesült Államok belügye. Mindemellett ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok elektori rendszere archaikus, nem felel meg a modern demokratikus normáknak, lehetőséget nyújtva különböző szabálytalanságokra, az amerikai sajtó pedig a politikai küzdelem eszközévé vált. Nagyrészt ez idézte elő a társadalom megosztottságát az Egyesült Államokban, aminek most tanúi lehetünk

– jelentette ki az orosz külügyi tárca szóvivője.

Az kívánjuk a baráti amerikai népnek, hogy tisztességgel vészelje át történelmének e drámai pillanatát

 – tette ugyanakkor hozzá.

A hivatalából távozó Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt. Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, így a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.

Az amerikai hatóságok szerint négy ember életét vesztette, és a biztonsági erők legalább tizennégy tagja megsebesült a zavargásokban. Több mint ötven tüntetőt előállítottak.

Az eseményekről készült részletes beszámolónkat itt olvashatja.

Rovatok