Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is kezdeményezték Trump leváltását

2021. január 11., hétfő 19:15

Ahogy azt ígérték, a demokraták indítványozták a képviselőházban, hogy Mike Pence alelnök kezdeményezze Donald Trump amerikai elnök azonnali leváltását a 25. alkotmánykiegészítés alapján.  A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

A képviselőház az alelnököt erre felszólító határozatról szavazott volna, de ahhoz, hogy az a következő szakaszába lépjen, egyhangúlag kellet volna elfogadni. Kevesebb mint 15 perc elteltével egy republikánus szenátor kifogást emelt, amivel az ülést berekesztették holnapig. Erről a határozatról így holnap, washingtoni idő szerint az esti órákban fognak szavazni – írja a CNN

Mivel Pence elnök nem mutat hajlandóságot Trump alkotmányos elmozdítására, a demokraták a B-tervhez fordulnak: az alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) eljáráshoz.   

Hétfőn hivatalosan is ismertették az impeachment-határozatot, amely – a Capitolium ostroma nyomán – lázadás szításával vádolja az Egyesült Államok elnökét. Az vádpont utal Trumpnak a tavaly novemberi elnökválasztás óta szajkózott állítására, mely szerint valójában ő nyerte a voksolást, valamint felemlegeti a Capitolium ostroma előtt mondott beszédét is, amelyben az épületegyüttes elleni vonulásra biztatta híveit. Emellett kitér még arra a telefonhívásra, melyben az amerikai elnök telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy a „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítása érdekében.

Az impeachment megindításáról szerdán szavaznak, amelynek elfogadásához egyszerű többségre van szükség a képviselőházban. 

Trump elnök súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államoknak, valamint annak kormányzati intézményeinek biztonságát. Megfenyegette a demokratikus rendszer integritását, beleavatkozott a békés hatalomátadás menetébe, és veszélyeztette a kormány egyenrangú ágait. Ennek fényében elárulta az elnökként belé vetett bizalmat, az Egyesült Államok népének sérelmére. 

– indokolja az alkotmányos felelősségre vonás szükségét a határozat. 

A demokraták szerint meg is van az elegendő szavazatszám ahhoz, hogy vádat emeljenek az elnök ellen. Négy éves regnálása alatt ez lenne a második alkalom, hogy alkotmányos vádemelés történik Trump ellen, jóllehet, az első alkalommal az akkor még republikánus többségű szenátus felmentette. 

Steny Hoyer a képviselőház demokrata frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy a szerdai szavazás után az ügy rögtön a szenátus elé kerül, amely a tárgyalás megtartásáért és az ítélethozatalért felel. 

Egyáltalán nem biztos, hogy az ügy Trump távozása előtt a szenátus elé kerül.

Először is, ha a szenátus Trumppal van elfoglalva, azzal Joe Biden elnökségének első napjainak tennének keresztbe. Biden nem tudná végigvinni a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges törvénytervezeteket a szenátuson, ha az éppen Trump ügyének tárgyalásával van elfoglalva.

Felmerült annak lehetősége, hogy esetleg Biden hivatali idejének első száz napja után folytassák le az impeachment tárgyalást. Annyi idő elteltével azonban már egyáltalán nem biztos, hogy elmarasztaló ítélet születne, melyet a demokraták szeretnének elérni. 

Az amerikai törvényhozás 100 fős felsőházában fele-fele arányban oszlanak meg a demokraták és a republikánusok, Trump elítéléséhez pedig kétharmados többségre van szükség. 

Vélhetően azért sürgetik az eljárás mihamarabbi lebonyolítását, mert ha a hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy

NEM INDULHAT A 2024-BEN ESEDÉKES ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Mindeközben már arról is folyik a diskurzus a kongresszusban – írja a CNN –, hogy vajon a 14. alkotmánykiegészítés 3. cikkelyét is fel lehetne használni Trump ellen. A szöveg szerint ugyanis közhivatalt betöltő személy, legyen az akár az Egyesült Államok elnöke, nem vehet részt az alkotmány elleni lázadásban, se nem támogathatja az alkotmány ellenségeit. 

Az amerikai műsorszóró megjegyzi, hogy nem világos miként lehetne ezt Trumppal szemben alkalmazni, de most, hogy a demokraták újabb alkotmányos vádemelésre készülnek, érdemes észben tartani. 

Rovatok