Index Vakbarát Hírportál

Terjed Németországban az Egyesült Királyságban megjelent vírusvariáns

2021. január 22., péntek 18:17

Elkezdett terjedni Németországban a koronavírus B.1.1.7 jelzésű, először Nagy-Britanniában azonosított változata – jelentette be Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője az MTI szerint. 

Drosten – az egyik legtekintélyesebb német járványügyi szakértő –  kormányzati és közegészségügyi vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a vírusvariáns valószínűleg a karácsony előtti utazások időszakában jutott be az országba, és az utóbbi hetekben egyre inkább szétterjedt.

Az új mutáció véletlenszerűen bukkant fel az ország különböző térségeiben, és elkezdtek kialakulni úgynevezett klaszterek, sűrűsödési pontok, helyi fertőzési láncolatok – közölte. 

Hozzátette: egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mennyivel fertőzőképesebb az az új variáns az eddigi domináns változatoknál. Az első brit elemzések arról szóltak, hogy 50-70 százalékkal magasabb lehet az úgynevezett reprodukciós aránya (R), amely megmutatja, hogy egy-egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót.

Az újabb, szélesebb adatbázison nyugvó kutatások azonban más eredményre jutottak,

ezek alapján 22 és 35 százalék körüli mértékben emelkedik a SARS-CoV-2 R értéke az új mutáció révén a korábbi domináns változatokhoz viszonyítva.

Christian Drosten ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy kevésbé kell komolyan venni B.1.1.7-es mutációt. Éppen ellenkezőleg: az új kutatási adatok már nem előzetes vizsgálati eredmények, hanem tények, amelyek azt jelzik, hogy egy gyorsabban terjedő vírus ellen kell védekezni – fejtette ki.

Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy mivel a vírus új változatának terjedése éppen csak elkezdődött és egyelőre észre lehet venni a sűrűsödési pontokat, még meg lehet akadályozni, hogy lendületet vegyen és egy harmadik járványhullám kialakulásához vezessen.

Ehhez azonban következetesen be kell tartani a fertőzésveszéllyel járó érintkezések számának csökkentését szolgáló korlátozásokat, a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó, február közepéig elrendelt országos zárlatot – szögezte le. 

A szakértőt a sajtótájékoztatón arról is megkérdezték, hogy a Der Spiegelnek adott interjújában azt mondta: a korlátozások feloldása után, tavasszal vagy nyáron akár százezerre is emelkedhet a naponta azonosított új fertőződések száma. Christian Drosten megerősítette, hogy szerinte ez egy lehetséges "forgatókönyv", és megvalósulását csak úgy lehet elkerülni, hogy a zárlat végéig a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az új fertőződések számát, a reprodukciós rátát pedig lehetőleg 0,7 alá szorítják.

Felidézte: 2020 nyara viszonylag zavartalan volt Németországban, a napi új regisztrált fertőződések száma hetekig ezer körül, az R értéke 0,7 körül mozgott. Előtte viszont a fertőzéshullám kezdetén rendeltek el országos zárlatot, és így sikerült gyorsan a járvány felerősödését akadályozó szintre szorítani a mutatókat.

Most, a második hullám és az új mutációk fenyegetésének közepette sokkal nehezebb ugyanezt megtenni, ráadásul az úgynevezett rizikócsoportok – idősek, krónikus betegek, egészségügyi dolgozók – beoltásával csökkenhet a veszélyérzet, és így hatalmasra erősödhet a korlátozások lebontására irányuló gazdasági, társadalmi és politikai nyomás.

Ezért meglehet, hogy túl korán enyhül a szigor, aminek hatására rövid időn belül szinte elképzelhetetlenül magasra, legrosszabb esetben százezerre is emelkedhet az új fertőzések száma, megtelnek az intenzív osztályok, és ismét sokan meghalnak

– fejtette ki a virológus, hozzátéve: éppen ez történt tavaly nyáron Spanyolországban. 

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 17 862 fertőződést szűrtek ki tesztekkel Németországban. Ez csaknem ötezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 22 368-nál. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 859 halálesetet regisztráltak. Ez ugyancsak jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 1113-hoz viszonyítva.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 106 262 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 50 642-re emelkedett Németországban. 

Frissítés: A brazil variáns is megjelent már Németországban

A Deutsche Welle szerint Frankfurtban, egy Brazíliából beutazó emberben már a brazil vírusmutációt is megtalálták. Az illető tünetmentes volt, a covid-teszt azonban kimutatta a fertőzés jelenlétét. 

Rovatok