Index Vakbarát Hírportál

A vírusvariánsok miatt újabb utazási korlátozások lépnek életbe Európában

2021. január 23., szombat 13:01

Több európai országban is újabb utazási korlátozások léptek vagy lépnek életbe a hétvégén a koronavírus-járvány megfékezése végett – írja a Deutsche Welle

A korlátozások célja többek közt az, hogy az újonnan megjelent mutáns vírusok terjedését meggátolják.

Az Európai Unióba való belépést vasárnaptól kezdve szigorítják meg.

(Pontosítás: forrásunk, a Deutsche Welle e tekintetben a jelek szerint pontatlanul fogalmazott. A France24 szerint ugyanis Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke valóban beszélt ugyan, de csak javaslatként említette). 

AZ ÚJ ELŐÍRÁSOK ÉRTELMÉBEN UNIÓN KÍVÜLI ORSZÁGOKBÓL CSAKIS AZOK UTAZHATnáNAK BE, AKIKNEK ERRE „ALAPOS INDOKUK” VAN – VAGYIS A TURISZTIKAI CÉLÚ UTAZÁST TELJES MÉRTÉKBEN BETILTJÁK –, VALAMINT CSAK AZOK LÉPHETNEK BE, AKIK AZ UTAZÁS ELŐTT NEGATÍV TESZTET PRODUKÁLNAK.

Emellett egyes EU-s országok külön-külön is szigorították az unión belüli utazási szabályaikat. Közéjük tartozik Belgium, ahol a jövő héttől kezdve teljesen megtiltják az utazást – kivéve persze azokat, akik nyomós indokkal rendelkeznek.

Amikor az emberek utaznak, a vírus is utazik velük

– indokolt Alexander De Croo belga kormányfő. 

Emellett hétfőtől kezdve azoknak a belga polgároknak, akik az Egyesült Királyságból, Dél-Amerikából vagy a Dél-afrikai Köztársaságból térnek haza, 10 napig karanténban kell maradniuk, ami alatt két negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk ahhoz, hogy elhagyhassák a karantént. 

Hollandiában is szigorítottak szombattól kezdve, itt ugyancsak az Egyesült Királyságból, Dél-Amerikából és a Dél-afrikai köztársaságból érkező légi forgalmat zárták le. Emellett az országon belül este 9 és hajnali fél 5 közt kijárási tilalmat vezettek be. 

A franciák vasárnaptól kezdve szintén szigorítanak. Ennek értelmében ahhoz, hogy az országba beléphessenek, az utazóknak az utazás előtt legfeljebb 72 órán belül készült negatív PCR-tesztet kell majd felmutatniuk (kivéve az ingázókat és az áruszállítókat). 

A portugálok eközben szombattól kezdve minden, az Egyesült Királyságból érkező légi forgalmat felfüggesztenek. Antonio Costa portugál miniszterelnök a lépést a brit vírusvariáns megjelenésével és terjedésével indokolta. 

A kormányfő arról is beszámolt, hogy a legfrissebb adataik szerint az országban a brit variáns már így is terjed.

állítása szerint az összes új fertőzés 20%-a már e miatt a mutáció miatt következik be.

(A portugál egészségügyi hatóságok ugyanazon a napon még csak 13%-ra tették ezt az értéket).

Szigorítanak ezenkívül még a finnek is, méghozzá szerdától kezdve, ők ugyancsak a beutazás elé gördítenek újabb akadályokat. Ezt szintén az új variánsok terjedése indokolja, Finnországban ugyanis már 86 embernél kimutatták ezek jelenlétét.

A hírek szerint a finnek már arról is tárgyaltak, hogy a schengeni országokból való belépést is megtiltanák a jövőben amiatt, hogy az övezeten belül kevésbé szigorúak a határellenőrzések, és ezáltal szerintük jobban terjedhetnek az új variánsok.

Rovatok