Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden visszavonta Donald Trump egyik abortusztörvényét

2021. január 29., péntek 14:00

Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely az abortusz visszaszorítása érdekében született − számolt be Kathpress katolikus hírügynökség pénteken.

Donald Trump korábban kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek vagy támogatták azt. A rendelet eredetileg 1984-ben született Ronald Reagan elnöklése idején. Azóta minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette az alkalmazását. A katolikus egyház és az abortusz ellenzői bírálták a döntést.

Sajnálatos, hogy Biden az egyik első intézkedésével támogatja az emberi élet aktív megsemmisítését

– írta az amerikai püspöki konferencia a helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében. A katolikus egyházi vezetők megjegyezték, hogy az elnök döntése összeegyeztethetetlen a katolikus tanokkal, etikátlan, és sérti az emberi méltóságot. Mint írták,

nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy jóra használja hivatalát, és elsőként vegye figyelembe a leggyengébbeket, beleértve a még meg nem született gyermekeket.

Biden gyakorló katolikus, de évtizedek óta támogatja az abortusz engedélyezését. Pénteken tartják a Menet az életért nevű hagyományos abortuszellenes tiltakozást, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendeznek meg.

Rovatok