Index Vakbarát Hírportál

Navalnij újra bíróság elé áll

2021. február 5., péntek 15:53 | aznap frissítve

Az orosz ellenzéki vezetőt egy második világháborús veterán, Ignat Artyomenko ellen elkövetett becsületsértéssel vádolják – írja a Moscow Times.

A Navalnij elleni vád szerint „megkérdőjelezte a becsületét és méltóságát” egy kilencvenöt éves veteránnak, aki mások mellett megszólalt a Kreml mellett kiálló videóban. Tavaly júniusban megjelent tweetjében az „ország szégyenének”, lakájnak és árulónak nevezte őket.

A becsületsértésért legfeljebb egymillió rubeles (csaknem négymillió forintos) pénzbírságot, illetve legfeljebb két év kényszermunkát vagy börtönt szabhat ki a bíróság.

 A pénteki tárgyaláson a Dozsgy ellenzéki televízió beszámolója szerint Navalnij azzal vádolta a bíróságot, hogy a "magatehetetlen" 95 éves veteránt "bábként" használják fel ellene egy "PR-perben", mert szerinte

a Kremlnek újságcímekre van szüksége.

Az is állította, hogy Artyomenko hozzátartozói pénzt kapnak az idős ember - egyébként videokapcsolatban történő - szerepeltetéséért, és

nem zárta ki, hogy éjjel megfojtsák egy párnával, hogy aztán bejelentsék: "ez az ügy végzett vele".

Az idős emberhez egyébéként a nap folyamán mentőt kellett hívni.

Navalnij a tárgyaláson nem volt hajlandó eleget tenni a veterán kérésnek és bocsánatot kérni tőle, valamint a nemrég elhunyt Szergej Lanovoj szovjet-orosz színésztől, akit az ellenzéki ugyanúgy becsmérelt.

A pénteki tárgyaláson elhangzott tanúvallomások szerint Artyomenko végigharcolta a háborút. A per folytatását jövő péntekig elnapolták. 

A védelem szerint a politikus ellen felhozott vád politikai indíttatású. A megerősített rendőri erőkkel biztosított helyszínen a tárgyalást többtucatnyi újságíró és több külföldi diplomata kísérte figyelemmel.

Rovatok