Index Vakbarát Hírportál

Újabb több tízezres tüntetés kezdődött Mianmarban

2021. február 7., vasárnap 09:23

Ismét több tízezres tüntetés kezdődött Rangunban vasárnap a mianmari hadsereg hatalomátvétele miatt és azért, hogy engedjék szabadon az országot eddig vezető, jelenleg őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjít és a többi bezárt politikai vezetőt.

Az ország más városaiban is elkezdődtek kisebb-nagyobb demonstrációk. A Ranguni Egyetem előtt mintegy kétezer diák tüntetett. Az épületet rohamrendőrök vették körbe, így a diákok nem tudták megközelíteni.

A tiltakozások annak ellenére zajlanak nagyszámú részvétel mellett, hogy a junta szombaton lezárta az egész internetet. A korábbi napokhoz hasonlóan aznap este is volt tüntetés Rangunban, fesztiváli hangulatban – számolt be az MTI.

A hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával hajtott végre puccsot, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar megválasztott vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Thomas Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője a Reuters hírügynökségnek vasárnap azt állította, hogy több mint 160 embert vettek őrizetbe hétfő óta.

Rovatok