Index Vakbarát Hírportál

Mianmarban ismét több városban tüntettek

2021. február 8., hétfő 09:22

Ismét tüntettek Mianmar több városában hétfőn a katonai hatalomátvétel ellen. A fővárosban, Najpjidóban a rendőrség vízágyúkkal oszlatta a tiltakozókat, helyszíni beszámolók szerint ketten megsebesültek – írja az MTI. 

Az AFP francia hírügynökség szerint

két tüntetőt az erős vízsugár sebesített meg.

A Reuters hírügynökség szerint a rendőrség később a tüntetők kérésére befejezte a vízágyúzást. Eközben a korábbi fővárosban, Rangunban buddhista szerzetesek egy csoportja is csatlakozott a jórészt diákokból és munkásokból álló több száz demonstrálóhoz.

Engedjétek szabadon a vezetőinket, tartsátok tiszteletben a szavazatainkat

– olvasható a tüntetők tábláin. A demonstrálókhoz kórházi dolgozók is csatlakoztak.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más, magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Jóllehet az eddigi megmozdulások békésen zajlottak, a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy vasárnap katonai teherautók hosszú sorát látták Rangunban, hozzátéve, hogy sokan ezt rossz jelnek vélik. Az egyik tüntető a dpa német hírügynökség munkatársainak azt mondta, számítanak rá, hogy „a dolgok rosszabbra fordulnak”, de nem hagynak fel a tüntetéssel. A hadsereg részéről a megmozdulásokat nem kommentálták, ám

a junta szombaton lekapcsolta az internetet az egész országban.

Az MRTV állami tévécsatorna közölte, hogy a törvényekkel összhangban lépéseket kell tenni az ország stabilitását, a jogállamiságot és a közbiztonságot veszélyeztető fenyegetések ellen.

Ez volt az első alkalom, hogy a hatóságok figyelmeztették a tüntetőket.

Rovatok