Index Vakbarát Hírportál

Disney-hercegnők és testépítők lepték el Mianmar utcáit

2021. február 10., szerda 14:13 | aznap frissítve

Az ország legnagyobb városának számító Rangunban több mint 100, Disney-hercegnőnek öltözött nő követelte az ország de facto vezetőjének számító Aung Szan Szú Csí szabadon engedését.

Meg akarjuk mutatni, hogy fiatal nők is részt vesznek a tüntetéseken. Azt gondoltuk, hogy ezek a ruhák lennének a legnyilvánvalóbb módjai ennek

– mondta az egyik tüntető. 

Beszámolók szerint a 75 éves, Nobel-békedíjas nő házi őrizetben van, de a puccs óta nem lehetett nyilvánosan látni. Az MTI jelentése szerint 

Aung Szan Szú Csí ellen vádat emeltek az ország export- és importtörvényének megsértése címén az otthonában talált walkie-talkie-k miatt.

A közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint egy másik tiltakozáson félmeztelen testépítők követelték a hatalmat múlt hétfőn átvevő hadsereg diktatúrájának végét.

A rendőrség számos helyszínen csatlakozott a tüntetésekhez, és felszólalt a junta ellen, például a keleti Loikau városában is. Egyesek olyan feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, mint „a nép oldalán vagyunk".

Az egyik videó tanúsága szerint több rendfenntartó egyik pillanatról a másikra átállt a vízágyúval locsolt, zöld köpennyel védekező tüntetők oldalára.

Egyre félőbb azonban a szélesebb körű rendőrségi fellépés, miután kedden éles lőszerrel és gumilövedékkel lőttek tüntetőkre, valamint vízágyút és könnygázt is bevetettek a tiltakozókkal szembeni erőszakos fellépés során. Több tucat embert vettek őrizetbe, többen megsérültek. Beszámolók szerint a rendőrség által meglőtt egyik nő jelenleg is válságos állapotban van – foglalja össze az MTI. 

A hatóságok este 8 órától hajnali 4 óráig tartó kijárási tilalmat vezettek be, a több mint ötfős gyülekezést pedig betiltották azokon a helyeken, ahol nagyobb megmozdulások voltak.

Az délkelet-ázsiai országban a hadsereg február 1-jén, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Csít, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg azon panaszaira, amelyek szerint a tavaly novemberi választásokon súlyos csalások történtek.

Rovatok