Index Vakbarát Hírportál

Videó: az oroszok feltalálták a rohamrendőrös kidobóst

2021. február 16., kedd 16:18

Látogatást tettek az orosz nemzeti gárda képviselői a szibériai Nyizsnyevartovszk egyik iskolájában. Nem történt hatósági fellépés, senkit sem vettek őrizetbe, 

Egy rendhagyó kidobós játék keretében viszont arra tanították a gyerekeket, hogyan kell tüntetőket őrizetbe venni.

Legalábbis erről tanúskodik az világhálót bejárt felvétel, amely szerint a tüntetők vs. rendőrök játékban az egyik oldalon diákok röplabdával dobálják a pajzzsal és gumibottal felszerelt, rohamsisakba bújtatott társaikat, akiknek láthatóan megtanították, hogyan kell egy zavargás esetén csapaterőmozgással, szakszerűen őrizetbe venni valakit.

A felvétel végén a rohamrendőr-kiképzésben részt vevő diákok különböző mozdulatsorokat gyakorolnak a hátuk mögött álló tisztek utasítására.

A videó azután látott napvilágot, hogy január végén és február elején több ezren tüntettek Oroszországban a bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista mellett, és a résztvevők közül mintegy 11 ezren kerültek őrizetbe. A nemzeti gárda különösen nagy erővel vonult ki a január 31-i megmozduláson Szentpéterváron, ahol egy utcában hasonló felállás szemtanúi lehettek a tiltakozók, igaz, ott már élesben ment a tömegoszlatósdi. 

Nem ez volt az első eset, hogy lencsevégre kapták, ahogy az erőszakszervezetek betekintést nyújtanak fiataloknak a szakma fortélyaiba – emlékeztet a Moscow Times. Tatárföldön 2019-ben filmezték le, ahogy kilencedikes középiskolások próbálhatták ki, milyen összecsapni az egyenruhásokkal. 

Rovatok