Index Vakbarát Hírportál

Trump és a republikánusok: szintet lépett a kiszorítósdi

2021. február 17., szerda 20:10

A Wall Street Journal értesülései szerint január végén Donald Trump arról egyeztetett a tanácsadóival, hogy személyes népszerűségét meglovagolva új pártot alapít. Állítólag már a név is megvolt: Patriot Party, azaz Hazafias Párt. Trump akkor úgy érezte, a republikánus vezetők nem védték meg a Capitolium ostroma miatti demokrata vádaktól, miszerint ő maga tevékenyen szította volna a törvényhozás épülete elleni, több halálos áldozatot követelő támadást.

Benyomása nem is volt alaptalan, hiszen a párt több prominense is nyilvánosan utalt Trump felelősségére.

Mindeközben a Trump-féle irányvonalat bumfordinak és cinikusnak, sőt, egyenesen az amerikai demokráciára veszélyesnek és idegengyűlölőnek tartó, régimódibb republikánusok is folyamatosan azt latolgatják, hogy miként tudnák visszavezetni pártjukat a hagyományos konzervativizmus higgadtabb értékvilágához.

A Reuters írta meg először egy hete, hogy egy online konferencián már egy új jobbközép párt alapításának lehetőségét is mérlegelte több mint 120 vezető tisztségviselő és tanácsadó a pártból.

Tehát szakadnak?

Gyakorlatilag kizárt, a jelek szerint inkább belső állóháborúra rendezkednek be. Időközben ugyanis megtörtént a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárás szenátusi végszavazása (Trumpot végül felmentették), amelyből mindkét fél levonta a tanulságokat.

Trump a vád ejtését (nem volt meg a kellő számú republikánus átszavazó ahhoz, hogy a szenátus kimondja: Trump tudatosan hergelte rohamra a híveit) láthatóan úgy értékeli, hogy a republikánusok kiálltak mellette, sőt, hivatalosan is beálltak mögé. A republikánusok szenátusi vezetője viszont többször világossá tette, hogy magára az eljárásra mondtak nemet (hogy ti. egy már hivatalban nem lévő ex-elnökkel szemben folytattak a demokraták impeachmentet), nem Trump morális felelősségére.

E belvitától majdhogynem függetlenül aktualitását vesztette Tump új pártjának ötlete, hiszen éppen múlt szombaton erősödtek meg az informális (és kommunikációs) pozíciói a jelenlegi pártjában.

A trumptalanítás hívei pedig hiába aggódnak azon, hogy a Capitolium ostroma óta a republikánusok támogatottsága a teljes népességen belül esett, mert mellé azokat a méréseket is látták, amelyek szerint

a jobboldali szavazók kétharmada szívesen venné, ha a Republikánus Párt a Trump-féle irányvonalat vinné tovább a jövőben.

A bebetonozott amerikai kétpártrendszerben egyik új formációnak sem lennének érdemi esélyei tehát: több tízezer ember és sok milliárd dollár kellene e projektekhez, és végül csak azt érnék el velük, hogy egymástól veszik el a szavazatokat, így garantálva a demokraták folyamatos győzelmét. És ez még akkor is igaz, ha Trump hipotetikus saját pártja egyébként vélhetően jobban szerepelne ezeken a megmérettetéseken.

Akkor mi lesz?

Leginkább közelharc, állandósuló belvita és adok-kapok. Az amerikai kongresszus két legbefolyásosabb Trump-ellenes republikánus képviselője (Liz Cheney és Adam Kinzinger) egyetértenek abban, hogy a pártot egy önálló, de belső platform/nyomáscsoport segítségével kell trumpmentesíteni.

Ennek egyik eleme az ún. Republican Accountability Project, melynek során minden párttársukat nyilvánosan (óriásplakátokon) állítják pellengérre, akik átvették azt a trumpi mantrát, hogy el lett csalva az elnökválasztás – teszik ezt az elszámoltatás, értsd: a lemondatás szándékával. Második lépcsőben pedig a jövőben (legközelebb a 2022-es félidős választásokon) ráindítanának saját pártjuk trumpista képviselőjelöltjeire olyanokat, akiket a hideg ráz a frissen leköszönt elnöktől.

Larry Hogan marylandi kormányzó szerint (aki időközben már megbánta, hogy nem szavazta meg a Donald Trump elleni alkotmányos vádat)

a következő évek a Republikánus Párt lelkéért folyó csatáról fognak szólni.

A republikánus politikus hozzátette: Donald Trump immár csupán egy mezei állampolgár, ezért végre felelősségre vonható az ellene felmerült szexuális zaklatási és adócsalási ügyekben is.

(Borítókép: Donald Trump 2020. július 31-én Washingtonban. Fotó: Anna Moneymaker-Pool / Getty Images)

Rovatok