Index Vakbarát Hírportál

Súlyos a helyzet, a romániai medvékről volt szó az Európai Parlamentben

2021. február 25., csütörtök 07:36

Romániában hétezerre becsülik a medvék számát, a nagyszámú populáció pedig egyre konfliktusokhoz vezet. Az elmúlt öt évben hét halálos áldozata volt a medvetámadásoknak és 54-en szorultak kórházi kezelésre, ezenkívül gyakoriak a medvék által okozott közúti balesetek is.

A Maszol szerint erről tájékoztatta az Európai Parlament petíciós bizottságát Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, aki felkérte a brüsszeli testületet, hogy szólítsa fel Románia kormányát a károk megelőzésére, az emberi élet, a közbiztonság, a mezőgazdasági termés és állatállomány védelmében.

A környezetvédelmi minisztérium eddigi intézkedései átláthatatlanok és követhetetlenek, a kármegelőzés pedig teljes mértékben hiányzik 

– hangoztatta az önkormányzati vezető, aki fontosnak tartja,hogy foglalják bele az országos vidékfejlesztési programba a megelőző intézkedések tervezését és finanszírozását. 

A székelyföldi megyei tanácselnökök által közösen benyújtott petíció Vincze Loránt RMDSZ-es képviselő kérésére került az Európai Parlament petíciós bizottsága elé. Az EP-képviselő az ülésen emlékeztetett, az Európai Bizottság megerősítette, hogy az uniós élőhelyvédelmi irányelv tiltja a szigorúan védett fajok közé sorolt nagyragadozók  – így a barnamedve – szándékos befogását vagy megölését, de a közegészség és a közbiztonság, valamint az állatállomány védelme érdekében a tagállamok eltérhetnek ettől a rendelkezéstől. 

Ezek engedélyezése a romániai hatóságok hatáskörébe tartozik.  Ugyanakkor az Európai Unió közös agrárpolitikája az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogathatja a nagyragadozók által okozott károk megelőzését vagy csökkentését elősegítő intézkedéseket, ha a tagállamok saját vidékfejlesztési programjuk keretében így döntenek. Románia eddig nem élt ezzel a lehetőséggel.

Vincze Loránt, aki az Európai Néppárt témafelelőse előzőleg Bukarestben  egyeztetett  Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel. A romániai szaktárca vezetője ígéretet tett a vadkárok megtérítésére, és arra, hogy tudományos alapon felmérik az állományt, majd életbe léptetik az évek óta elfogadott menedzsmenttervet a medvekérdés rendezésére.

Rovatok