Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia szigorít: jön a lezárás és a kötelező FFP2-es maszk

2021. március 1., hétfő 08:02

Szlovákiában napokon belül tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket – döntött vasárnap este az Igor Matovič miniszterelnök vezette koalíciós kormány. A döntések nagy része szerdától lép hatályba.

A kabinet határozata szerint amennyiben az óvintézkedések három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és nem javul a helyzet, 

Szlovákiában bevezetik a szigorú lezárást, azaz nagymértékben korlátozzák a közéletet, a kereskedelmi és a gazdasági tevékenységet.

Szerdától kezdve mindazok a személyek, akiknek a szűrése pozitív eredményt hozott, nem hagyhatják el lakásaikat, kivéve, ha orvoshoz mennek – számolt be az MTI. Mindazok, akik közös háztartásban élnek egy fertőzött személlyel, és ennek következtében karanténba kényszerülnek, a szabályok betartásáért anyagi juttatást kapnak.

Este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lép életbe, kivételt csak a munkába járás vagy a hazajutás, illetve az orvosok felkeresése jelent.

Az óvodákba és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba csak azoknak a gyerekei mehetnek, akiknek munkába kell járniuk. A pedagógusoknak és a diákoknak heti kétszer öntesztelést írnak elő.

Március 8-tól a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, március 15-vel kezdődően pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani. A rendelkezés alól kivételt kapnak a kiskorúak, akiknek elég lesz sebészi maszkot viselni.

Érvényben marad a vásárlási időkapu, a továbbiakban az úgynevezett ZTP-s kártyával rendelkező rokkantnyugdíjasokra is érvényes lesz a nyugdíjasoknak szóló idősáv.

A Körkép úgy tudja továbbá, hogy hetente egyszer rendszeresen ötszáz pozitív PCR-mintát fognak szekvenálni. 

Ezzel az eljárással azonosítható, hogy milyen vírusmutáció található az adott mintában.

A szekvenálási eljárások számának növelése egyébként nemcsak Szlovákiában elvárás, hanem Európa minden országában szorgalmazzák. Csak így lehet ugyanis időben felismerni az új vírusmutációkat.

Országszerte megtiltják továbbá a járások közötti, természetjárási célú utazást.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy a polgárok mozgásának csökkentésével megakadályozza a veszélyes vírusmutációk további terjedését.

Rovatok