Index Vakbarát Hírportál

Hiába ölték meg az újságírót, nincs büntetés, ha van diplomácia

2021. március 1., hétfő 09:36

Kitart a Fehér Ház sajtótitkára a Biden-adminisztráció döntése mellett, miszerint nem szankcionálják Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd szaúdi trónörököst, az ország de facto irányítóját Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró brutális meggyilkolása miatt – adta hírül a CNN.

Úgy gondoljuk, léteznek hatékonyabb módszerek annak biztosítására, hogy ez ne történjen meg újra, és hogy egyúttal meghagyjuk a helyet a szaúdiakkal való közös munkára olyan területeken, amelyeken kölcsönös megállapodás van – ahol az Egyesült Államoknak nemzeti érdekei vannak 

– mondta Jen Psaki, miután a televízió arra kérdezett rá, miért szankcionálja a beosztottjait, miközben a koronaherceget magát nem. Majd közölte:

Így néz ki a diplomácia.

A politikus persze „szörnyű bűncselekménynek” nevezte a meggyilkolt és feldarabolt újságíró esetét, de állítása szerint „bonyolult globális elkötelezettségek” vannak. Hozzátette, hogy az érintettek nem ússzák meg a felelősségre vonást nemzetközi színtéren.

Pénteken tették közzé azt a minősített hírszerzési jelentést, amely szerint a szaúdi trónörökös közvetlenül hagyta jóvá az újságíró meggyilkolását. Szaúd-Arábia viszont tagad. Anthony Blinken külügyminiszter vízumkorlátozásokat jelentett be 76 szaúdi személlyel szemben, akiknek a szerepe felmerült aktivisták és újságírók vegzálásában. De Mohamed bin Szalmán Ál Szaúdra vonatkozóan ekkor sem történt semmi, annak ellenére, hogy Joe Biden elnök a kampányban még komoly fellépést ígért szaúdi vezetők ellen.

Joe Biden mára ígért részleteket a helyzettel kapcsolatban. Pénteken azt közölte, hogy a szaúdi királlyal – és nem a koronaherceggel – egyeztet. Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója azonban vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Biden hamarosan megjelenő bejelentése nem új politikai bejelentés, hanem a pénteken elmondottak „kidolgozása” lesz.

Bedingfield ugyancsak védelmébe vette a döntést, miszerint nem szankcionálják a trónörököst, azzal az indoklással, hogy

történelmileg az Egyesült Államok nem szankcionálja olyan országok vezetését, amelyekkel diplomáciai kapcsolatunk van.

Ebbe a csoportba sorolta például Oroszország és Kína vezetőit is.

A katonai kapcsolatok szemmel láthatóan jelenleg is igen aktívak Szaúd-Arábiával. Joe Biden csütörtöki egyeztetése értelmében az Egyesült Államok továbbra is támogatja a szunnita királyságot például Iránnal szemben. Az elnök jóváhagyásával az Egyesült Államok hadereje légi csapást hajtott végre Szíriában Irán-barát milíciák ellen. Az iraki határ közelében történt légitámadásban három, lőszert szállító teherautó semmisült meg, és legkevesebb 17-en haltak meg. A szíriai konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) beszámolója szerint az Iránnal szoros kapcsolatokat ápoló Hasd es-Saabi félkatonai szervezet tagjai voltak az áldozatok.

Rovatok