Index Vakbarát Hírportál

Putyin nem szeretne Texast Oroszországban

2021. március 2., kedd 20:02

A nem megújuló energia húzta ki a csávából Texast, miután a példa nélküli dermesztő hidegben befagytak az amerikai államban a szélerőművek turbinái. Merthogy a turbinákat nem zöld energiával, hanem pont nem megújuló energiaforrásokkal indították újra – legalábbis Vlagyimir Putyin szavai szerint.

A világ egyik legnagyobb fosszilis üzemanyag-termelő ország vezetője szerint Texas példaként szolgál arra, Oroszországnak hogyan kéne, vagy éppen hogyan nem kéne az ásványi erőforrásokban gazdag területek fejlesztését megközelíteni. 

Texas megfagyott, amikor hideg volt – mondta az orosz elnök az ország szénipari vezetőjével folytatott videókonferenciáján. 

Köze sem volt a környezetvédelemhez annak, ahogyan felmelegítették a turbinákat az erőművek beindításához

– tette hozzá.  

Az Index is megírta, hogy a precedens nélküli téli hideg kiütötte Texas szél-, földgáz- és szénerőműveinek egy jelentős részét, aminek következtében milliók maradtak fűtés, ivóvíz és áram nélkül, miközben a megnövekedett energiakereslet a csillagos egekbe repítette a villamosáram árát.

A nem megújuló energiaforrásokat pártoló texasi tisztségviselők sora támadta Joe Biden amerikai elnök beharangozott, a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítását célzó zöldenergia-politikáját, mások pedig kizárólag a szélerőművek lefagyását okolták a rendkívüli állapotokért

Texasban az áram 40 százalékát földgázból, 23 százalékát szénből, 23 százalékát pedig a szélenergiából állítják elő.

Az orosz hatalommal szemben kritikus Moscow Times emlékeztet, hogy

Putyin rendszeresen kritizálta a globális zöld energia-kezdeményezéseket, és hangot adott annak a meglátásának is, hogy a szél- és napenergia „visszaküldené az emberiséget a barlangba".

Donald Trump volt amerikai elnökhöz hasonlóan pedig azzal is a szélerőműveket ellen érvelt, hogy a turbinák veszélyesek a madarakat. 

Rovatok