Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is ellenséges a viszony Kína és az Egyesült Államok közt

2021. március 3., szerda 08:31

Joe Biden hivatalba lépését követően sem javult a viszony az Egyesült Államok és Kína közt – írja az Independent. Az új elnök hivatalba lépése előtt azt ígérte: törekedni fog arra, hogy normalizálja Amerika kapcsolatait azon országokkal, amelyekkel az utóbbi időben elhidegült a viszony.

Kína esetében ugyanakkor eddig nem sok jelét lehet látni a békülési szándéknak.

Bár az új amerikai kormány már kevésbé gyakran intéz retorikai támadásokat, mint ahogy azt Trump és kormánya tette, az előző kormány által előírt szankciókat ők sem oldották fel. Ezenfelül több alkalommal is olyan új tisztségviselőket léptettek hivatalba, akik korábban meglehetősen ellenséges kijelentéseket tettek Kínával szemben.

Amerika és Kína így továbbra is napról napra szembekerül egymással diplomáciailag, napjainkban leginkább az ujgurok helyzete, valamint Kínának a Dél-kínai-tenger térségében lévő ambíciói miatt. 

A két szuperhatalom konfliktusa nemzetközi szempontból sok problémát generálhat. A köztük lévő feszültség megnehezíti például azt is, hogy nemzetközi összefogás valósulhasson meg a klímavédelem, valamint a koronavírus elleni küzdelem tekintetében. 

Rovatok