Index Vakbarát Hírportál

Peking biztosra akar menni, hogy Hongkongot „hazafiak” kormányozzák

2021. március 5., péntek 17:05

„Hazafiaknak” kell betölteniük Hongkongban a fontosabb végrehajtói, igazságügyi, törvényhozói és hatósági szervek vezető pozícióit – szögezte le még februárban Hszia Pao-lung, a kínai központi vezetés hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának vezetője a városról. 

Hozzátette: akik szemben állnak a hazafiakkal, azok az egy ország, két rendszer elvének lerombolói, és nem szabad őket a hatalom közelébe engedni. 

Úgy tűnik, most Peking ezt az álláspontot igyekszik megerősíteni. A ma kezdődött kínai Országos Népi Gyűlésen, a testület állandó bizottságának elnökhelyettese, Vang Csen előrejelezte: 

a hongkongi kormányzót is megválasztó, zömében Peking-párti hongkongi választási bizottság közvetlenül venne részt a törvényhozás tagjai egy részének kiválasztásában. 

Ezt a pekingi központi irányításnak a hongkongi választási rendszerre vonatkozó reformjaival biztosítanák. 

A jelenleg érvényben lévő választási rendszerben a 70 főt számláló törvényhozó tanács tagjainak felét közvetlenül a hongkongi választók választják meg, míg a további 35 tagról szakmai vagy egyéb érdekcsoportok döntenek.

Egyes megfigyelők szerint a reformokat követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

Vang Csen szerint az elmúlt években egyes külföldi erők kihasználták a hongkongi választási rendszer kiskapuit, hogy beavatkozzanak a város ügyeibe. Más kínai tisztségviselőkhöz hasonlóan emlékeztetett, hogy 1984-től kezdve Kína akkori vezetője, Teng Hsziao-ping kijelentette, hogy Hongkong visszatérését követően a város legfőbb közigazgatási testületét hazafiaknak kell alkotniuk.

Idén januárban pedig Hszi Csin-ping kínai elnök Teng jelmondatát idézve hangsúlyozta, hogy Hongkong stabilitása szempontjából alapvető fontossággal bír, hogy a várost hazafiak kormányozzák.

Emlékezetes, hogy 2019-ben hónapokon át tartó tüntetéshullám söpört át Hongkongon, aminek hatására Peking tavaly életbe léptette a kritikusok szerint a város demokrácia párti, a központi hatalomtól függetlenedni próbáló mozgalmak bedarálását célzó nemzetbiztonsági törvényt.

A tágan értelmezhető jogszabály egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A hongkongi választási reformok határozattervezetéről a március 10-éig tartó ülésszakon dönt majd az Országos Népi Gyűlés – mutat rá az MTI. 

Az EU kész lépéseket tenni Hongkong védelmében

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) Vang Csen bejelentésére reagálva arra figyelmeztetett, hogy a választási reformok elfogadása ellentétes lenne a Hongkongot érintő korábbi választási reformokkal, és szembe menne az alaptörvényben foglalt általános választójog bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalásokkal.

Az EU arra szólítja fel a pekingi hatóságokat, hogy mérlegeljék a döntés politikai és gazdasági következményeit, azok ugyanis aláásnák az alapvető szabadságjogokat, a politikai pluralizmust és a demokratikus elveket

– jelentették ki.

A közlemény végezetül arra emlékeztetett, hogy az uniós tagországok külügyminisztereinek korábbi megállapodása alapján az Európai Unió kész további lépéseket tenni a politikai szabadságjogok és az emberi jogok Kína hazai és nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes, Hongkongot érintő megsértése esetén.

Rovatok