Index Vakbarát Hírportál

Peking új öt éves terve a high-tech ipar meghódítását célozza

2021. március 8., hétfő 08:28

Széles körben úgy tekintenek Kínára, mint a „világ gyárára", különösen annak tekintetében, hogy a világ gépkocsi- és telefongyártásának az egyharmadát adja. 

Pedig Kína még legalább harminc évre van attól, hogy „gyártási nagyhatalommá″ váljon.

Legalábbis Miao Vej, a kínai kormány legfőbb tanácsadói szervének, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (CPPCC) a tagja szerint. 

Peking tudatában van annak, hogy az ázsiai óriás továbbra is függ az Egyesült Államoktól az olyan csúcstechnológiai termékek előállításában vagy beszerzésében, mint például a félvezetők. 

Mások kezében vannak az alapvető technológiák, az ország gyártási képességei még nem eléggé erősek – hangsúlyozta a kínai ipari és információs technológiai minisztériumot korábban egy évtizedig vezető politikus a kínai törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés vasárnapi ülésén. 

Habár Kína jelentős mennyiségű fogyasztói és ipari terméket állít elő, gyártási teljesítményének gazdasági részaránya csökkent az utóbbi időben, tavaly a GDP valamivel több mint negyedét tette ki, ami a legrosszabb mutató 2012 óta – írja a BBC

A kínai feldolgozóipar nagy eredményeket ért el az utóbbi években, de a helyzet, miszerint „az ipari teljesítmény nagy, de nem erős, valamint átfogó, de nem jó, alapvetően semmit sem változott″ – fogalmazott Miao Vej.

Mindazonáltal Kína nagyszabású gazdasági terveket dédelget, egyebek közt fel akarja pörgetni a hazai csúcstechnológiai fejlesztéseket, a világszínvonalú önálló csipgyártási kapacitástól egészen a mesterséges intelligenciáig.

Ez már csak azért is indokolt az ázsiai ország részéről, mert az Egyesült Államok korlátozta Kína hozzáférését saját technológiájához, például a Huawei telekommunikációs céget is elvágta kritikus alkatrészek vásárlásától. 

A következő öt éves tervben a gazdaságban hét kulcsterület fejlesztését tartják nemzetbiztonsági fontosságúnak amelybél a mesterséges intelligenciára is támaszkodnának: a kvantumszámítógépes technológiákat, a neurológiai tudományokat, az űrtechnológiákat. Ezek mellett stratégiai fontosságúnak tartják a repülőgépipart, a robotikát, valamint az alternatív meghajtású autóipart is. 

Rovatok