Index Vakbarát Hírportál

Leginkább a Pfizerben és a Szputnyikban bíznak Szlovákiában

2021. március 8., hétfő 11:26

A Focus közvélemény-kutató ügynökség februári kutatása szerint az orosz Szputnyik V vakcina elfogadottsága közel azonos a Pfizer–BioNTech-oltóanyagéval Szlovákiában – számolt be hétfőn az Euractiv.

A felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka hajlandó volna beoltatni magát a Pfizer–BioNTech-vakcinával, 35 százaléka pedig nem. A Szputnyik V-t 53 százalék fogadná el, és 35 százalék utasítja el.

A cikk nem tér ki rá, hogy az AstraZenecát és a Modernát hány százalék fogadná el, de az ujszo.com megírta: a Moderna vakcinájával 46,9 százalék, az AstraZenecával 42,6 százalék oltatná be magát. A kínai Sinopharm oltóanyagát azonban csak 27 százalék választaná.

Igor Matovic szlovák kormányfő a Facebookon reagált a felmérés eredményére, azt írta: ez is mutatja, milyen fontos az orosz vakcina beszerzése, hiszen olyanok is beoltatnák vele magukat, akik más vakcinát elutasítanának.

Matovic nem véletlenül örül annak, hogy a felmérés szerint magas az orosz vakcina elfogadottsága, ugyanis az elmúlt napokban heves vita robbant ki a szlovák négypárti kormánykoalíció tagjai között, miután a kormányfő megtette a Szputynik V vásárlásához szükséges lépéseket.

Ahogy Magyarországon, úgy a szlovák politikában is gyújtóponttá vált, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte az orosz vakcinát.

Ugyanakkor éppen a napokban közölte az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), hogy megkezdte a Szputnyik V vakcina vizsgálatát az uniós gyógyszerügynökség.

A bejelentést az EMA is megerősítette. Ennek ellenére a gyógyszerügynökség arra ösztökéli az uniós tagországokat, hogy ne engedélyezzék nemzeti szinten az orosz vakcina használatát addig, amíg az ügynökség nem ellenőrzi a biztonságát és a hatékonyságát.

Korábban a szlovák miniszterelnök a magyar kormánytól kért segítséget a Szputnyik V oltóanyag beszerzésében. A segítséget Matovic nyilvánosan is megköszönte.

Szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt a nagy segítséget, amelyet a kétmillió Szputnyik V vakcina beszerzésében nyújtott Szlovákia népe számára

– írta a szlovák kormányfő a Facebook-oldalán a napokban. A segítségnyújtás a magyar–szlovák kapcsolatok szempontjából is jókor érkezett, és csillapította a szlovák állampolgársági törvény körül kialakult feszültségeket.

Rovatok