Index Vakbarát Hírportál

Biztonsági zónából tudósíthatnának az újságírók

2021. március 11., csütörtök 08:00

Az orosz nemzeti gárda adna leckéket az újságírótanoncoknak arról, hogyan kell a tömegtüntetésekről biztonságosan tudósítani.  Az ötlettel a Moszkvai Állami Egyetem kommunikációs tanszékének a vezetője rukkolt elő: az elképzelés szerint a karhatalom képviselői szemináriumok keretében oktatnák a hallgatókat arra, hogyan viselkedjenek tiltakozásokon – írja a Moscow Times az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva. 

Az Interfax szerint az orosz törvényhozóknak is elnyerte a tetszését a tanszékvezető javaslata. 

A nemzeti gárda főparancsnoka támogatásáról biztosította az ötletet, Oleg Plohoj jelezte, hogy kész az erőszakszervezet sajtóreferenseit az újságíróhallgatók oktatására bocsátani, hogy „specifikus helyzetelemezésekkel" és a biztonságos tudósítás módszereivel bővítsék tudásukat. 

Plohoj egyik javaslata, hogy a tüntetéseken egyfajta biztonsági zónát hozzanak létre az újságíróknak, ahonnan tudósíthatnak. Ezzel pedig elkerülnék azt, hogy túl közel kerüljenek a biztonsági erőkhöz, kockáztatva az őrizetbe vételüket. 

Nem ez volna az első eset, hogy a nemzeti gárda részt vesz az orosz fiatalság oktatásában, megismertetve őket a tüntetések kezelésének módszereivel. 

Január végén és február elején több tízezren tüntettek a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista mellett és az orosz hatalom ellen, amire a biztonsági erők gyakran túlzott erőszak alkalmazásával reagált. Mintegy 12 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, és több esetben a hatóságokhoz túl közel merészkedő újságírókat is elhurcoltak

Moszkva rendőrfőkapitánya szerdán védelmébe vette a rendőri fellépést, mondván, hogy „törvényesen jártak el a nem engedélyezett demonstráción részt vevő bűnelkövetők ellen". 

Rovatok